Apie elektromagnetus bibliotekoje

„Atverk duris vasarai“

Elektromagnetai –  įdomi inžinerinė tema, kurią gvildeno Vaikų literatūros ir edukacijos skyriaus bičiuliai susirinkę į iniciatyvos „Atverk duris vasarai“ užsiėmimą.

Praėjusį kartą iniciatyvos dalyviai susipažino  su paprastaisiais magnetais ir jų sudaromu magnetiniu lauku. Įdomios įžvalgos apie magnetų panaudojimą, smagūs „magnetiniai“ žaidimai, sužadino lankytojų smalsumą ir paskatino juos labiau domėtis magnetizmu.

Vienas iš nuostabiausių, bet tuo pačiu ir paprasčiausių fizikinių reiškinių yra magnetizmas.

Daugiau nei prieš tris tūkstančius metų daugelis senovės Graikijos ir Kinijos mokslininkų žinojo apie neįprastas „magnetinių akmenų“ savybes, o anglų fizikas ir išradėjas Viljamas Sturgeonas 1825 m. sukūrė pirmąjį elektromagnetą.  Kasdieniniame gyvenime ir inžinerijoje žmonės vis dažniau pradėjo naudoti magnetus, kurių veikimą galima reguliuoti teikiant elektros srovę.

Bendrojo skyriaus vedėjas Justas paruošė dalyviams vaizdinį pristatymą apie elektromagnetus, papasakojo kaip jie veikia, kur yra naudojami  ir kt. Visiems buvo smalsu praktiškai išbandyti elektromagneto veikimo galimybes. Naudodami elektros šaltinius – elementus ir ranka sukamą elektros generatorių, vaikai su voltmetru matavo elektros įtampą, jungė lemputes nuo skirtingų elektros šaltinių, tikrino elektros skambučio veikimą bei stebėjo kaip elektros srovė paveikia elektromagneto stiprumą.

Parengė Vaikų literatūros ir edukacijos skyrius
Nuotraukos Rimvydės Urbonienės
Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos informacija