VASAROS KNYGŲ FIESTA. Susitikimas su „700 eilučių“ leidykla

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-07-21
Laikas:14:00
Vieta:Nuotolinis renginys

Liepos 21 d. 14 val. vyks šeštoji Bitės bibliotekos rengiamos „Vasaros knygų fiestos“ tiesioginė transliacija. Jos metu leidybos namų „700 eilučių“ atstovės Lina Mickutė ir Sandra Kanopkaitė pristatys naujausias knygas vaikams. Viešnias kalbins bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Greta Kėvelaitienė.

Šią transliaciją galėsite stebėti gyvai, o vėliau jos įrašas bus matomas bibliotekos „Youtube“ kanale.

„Po leidybiniu ženklu „700 eilučių“ leidžiame kruopščiai atsirinktas vertingas meniniu ir literatūriniu požiūriu knygas vaikams. Jos įvertintos kritikų bei pamiltos jaunųjų skaitytojų visame pasaulyje. Tai mėgstamiausia dviejų draugių veikla, iš hobio pavirtusi verslu. Viskas prasidėjo nuo į studijas atvedusios, dar vaikystėje, bežaidžiant bibliotekininkes, rašytojas ir skaitant pasakas jaunesnei sesei ir broliui, užgimusios svajonės leisti knygas.

Leidžiame ne tik tarptautinį pripažinimą pelniusias knygas, bet  tas, kurias būtume norėjusios pačios skaityti vartyti būdamos mažos. Tokias knygas, kurios nukelia į naujus pasaulius, supažindina su netikėtais veikėjais, lengvai įsivaizduojamus artimoje kasdienybėje. Stengiamės, kad kiekviena knygelė būtų ta, kurią trauktų iš lentynos mažieji, neštų tėveliams, pirštu baksnotų pasakodami seneliams ar pašoktų apimti džiaugsmo, jog įveikė savo pirmąją knygelę. Tikimės augti kartu su savo skaitytojais, o galbūt su mumis išaugs ir nauja skaitytojų bei knygų mylėtojų karta”, – sako Lina Mickutė.

„700 eilučių“ pristatys šių metų naujienas, penkias knygas, išleistas su „Kūrybiškos Europos“ daline parama. Tai „Story and Illustration: 5 Unique Children’s books“ projektas, apjungiantis skirtingas istorijas, pasakojamas ne tik tekstu, bet ir iliustracijomis, iš penkių skirtingų Europos šalių.

Tomašo Končinský, Barboros Klarovos knygos „Liapsusas ir Terlius” veikėjai su malonumu pasakoja apie mums nematomą – daiktų sendintojų – pasaulį. Šiame pasaulyje niekas nenusimis, jei naują suknutę apsiliesite kakava, o vos prieš kelias dienas dovanų gautas telefonas išsprūs iš rankų ir suduš. Priešingai, jūs greičiausiai būsite pagirti! Knyga „Liapsusas ir Terlius” įvertinta svarbiausiais vaikų literatūros apdovanojimais Čekijoje, pelniusi tarptautinį pripažinimą.

Annos Castagnoli knyga „Auksinis narvelis” kviečia skaitytojus susipažinti su išpaikinta princese, kuri vieną dieną įsigeidžia stebuklingo paukščio, kuris gebėtų su ja kalbėtis. Daugybė bebaimių tarnų leidžiasi į tolimus kraštus, norėdami išpildyti jos neįmanomą norą. Jie grįžta nešini paukščiais stikliniais sparnais, koralų snapais, tačiau princesė vis nepatenkinta. Ji nurimsta tik tada, kai vieną dieną gauna keistą pažadą, atrodantį kaip paukščio kiaušinis. Carllo Cneuto sukurtos iliustracijos atskleidžia kupiną gyvybės grožį. 2018 m. knygos dailininkas nominuotas prestižinei Hanso Kristiano Anderseno premijai.

David Calì knyga „Laimės prekeivis“ atsakys į klausimą, kuris rūpi visiems. Turbūt ne kartą esate girdėję, kad laimės nenusipirksi. Visgi, vieną dieną atvykus laimės prekeiviui, prie jo furgonėlio nusidriekia nemaža eilė. Vieni perka po kelias pakuotes, kiti bando nusiderėti. Treti neperka nieko, mat yra įsitikinę, kad laimės negalima parduoti ar nusipirkti. Ar tikrai?

Populiarios estų rašytojos ir iliustratorės Piret Raud knyga „Istorija apie namelį, kuris norėjo būti namais“ nepaprastai jautriai pasakoja vieno tolimoje šalyje gyvenančio namelio istoriją. Vienišas, niekam nereikalingas namelis turi gana paprastą svajonę. Jis nori tapti namais. Ir  namelis leidžiasi ieškoti to, kas norėtų jam apsigyventi. Gal šuo, gal žuvis ar paukštis? Ar benamis Jurgis? O gal kas nors kitas? 2018 m. P. Raud „Istorija apie namelį, kuris norėjo būti namais” pelnė specialų prizą Estijos grafikos dizaino sąjungos penkių geriausio dizaino knygų vaikams kategorijoje.

Knygos „Siaubas“ kūrėjos Madlena Szeliga ir Emilia Dziubak klausia: „O kas, jei daržovės irgi jaučia?“ Atsakymas į šį klausimą gali atrodyti kiek netikėtas, bet tikrai nepaliekantis abejingų.
M. Szeliga su juodu humoru pasakoja, kaip ant mūsų stalo kasdien atkeliauja vaisiai ir daržovės, jų kelionę, paruošimą. Šiose autorės kuriamose mizanscenose daržovės yra nukentėję nuo žmogaus veikėjai. Dvidešimt skirtingų receptų, virtusių siaubo istorijomis ir empatiją keliančių pagrindiniams veikėjams – sodo gėrybėms. Kartu verčiančių susimąstyti apie nusikaltimą, skausmą, keliamą kitam, ir galbūt norą, kad tai ir liktų tik pasakoje. Nes vietoj klausimo: „O kas, jei daržovės irgi jaučia?“, kyla naujas: „ar taip pat jaučiasi gyvūnai, nes mes žinom, kad jie jaučia?“
M. Szeligos knygos tekstą dar labiau emociškai sustiprina vienos žymiausių šių dienų Lenkijos iliustratorės E. Dziubak piešiniai. Tai viena gražiausių šios dailininkės iliustruotų knygų vaikams, kupina detalių, kurioms sukurti prireikė net dviejų metų. Už grafinį knygos išskirtinumą įvertinta IBBY skyriaus Lenkijoje.