Tautodailininkų paroda ,,Panevėžys laiko tėkmėje“

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-07-27
Laikas:17:00
Vieta:Atrijaus terasa
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Liepos 27 d.  17 val. bibliotekos Atrijaus terasoje atidaroma tautodailininkų paroda ,,Panevėžys laiko tėkmėje“ , skirta Tautodailės metams. Paroda veiks iki rugpjūčio 18 d.

„Tautodailė – ryški etninės kultūros dalis ir visada atspindi tautos tradicijas, papročius, apeigas, tuo padėdama išsaugoti mūsų išskirtinumą bei tapatumą. Perduodami kartoms gerąsias tradicijas, mes stipriname šalį iš vidaus, gauname išminties ir ramybės. Liaudies menas nepretenduoja lygiuotis su profesionaliomis dailės formomis, bet visada pasižymi išskirtiniu nuoširdumu, atvirumu ir dažnai atspindi autoriaus pasaulėžiūrą bei fantaziją“, – teigia šios parodos kuratorė Laimutė Vološkevičienė.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrija apjungia Rokiškio, Kupiškio, Ukmergės, Biržų, Pasvalio, Anykščių ir Panevėžio tautodailininkus – virš 400 narių. Iš jų apie 250 gyvena Panevėžio mieste ir rajone. Todėl, pasak L. Vološkevičienės, atsirado poreikis suburti bendrai veiklai būtent mūsų miesto ir rajono tautodailininkus – susikūrusi asociacija ,,Pantautodailė“ vienija Panevėžio miesto ir rajono kūrėjus.

Būdama LTS Panevėžio bendrijos dalimi, asociacija kviečia panevėžiečius bendrai kūrybinei veiklai ir etninės kultūros sklaidai bei puoselėjimui mūsų mieste ir rajone. Planuojama rengti edukacijas bei kitokius pažintinius renginius vaikams bei jaunimui, taip stengiantis propaguoti  ir puoselėti mūsų etnografinio rajono kultūros paveldą, tradicijas bei papročius.

Tapybos darbų paroda ,,Panevėžys laiko tėkmėje“ – tai tęstinio projekto dalis. Vos pasibaigus griežtiems karantino apribojimams, norintys pasisemti patirties bei naujų idėjų tautodailininkai susirinko į dviejų dienų seminarą su Regina Juodžbaliene, Piliuonos  naiviojo liaudies meno studijos vadove, turinčia didžiulę patirtį bei įdirbį šioje tapybos srityje ne tik mūsų šalyje, bet ir užsienyje.

Šios parodos tikslas  naiviąja – primityviąja liaudies meno  tapybos technika atspindėti miesto istoriją, tradicijas bei papročius.

„Pristatoma  ekspozicija bibliotekoje – pirmoji  dalis visų 24  projekto dalyvių sukurtų tapybos darbų pagal  nuotraukas istorine tematika. Į pilną parodą tema ,,Panevėžys laiko tėkmėje“, atspindinčią ne tik miesto istoriją, bet ir papročius, šventes, buities darbus, pakviesime vėliau“, – sako parodos kuratorė L. Vološkevičienė.

Kviečiame miesto visuomenę pažvelgti į mūsų miesto istoriją spalvotu tapytojų žvilgsniu.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.