Susitikimas su Rimantu Teresu ir filmo „Markizas ir piemenaitė“ peržiūra

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-07-16
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Liepos 16 d. 16 val. kviečiame į filmo „Markizas ir piemenaitė“ (rež. Algirdas Dausa) peržiūrą bibliotekos konferencijų salėje ir susitikimą su filme vaidinusiu Panevėžio dramos teatro aktoriumi Rimantu Teresu.

Filmo trukmė 63 min. Tiesioginę renginio transliaciją ir įrašą stebėti galėsite bibliotekos „Youtube“ kanale.

Kiekvienas šiame filme gali rasti tai, kas jį domina. Melodramos žanras turi nemažai gerbėjų. Įdomu, kad  filmas „Markizas ir piemenaitė“, sukurtas  1978 m., buvo pirmoji lietuviška melodrama. Iki to laiko Lietuvos kino studijoje prioritetiniai buvo kitokio žanro filmai – istorinės, psichologinės dramos.  Įstabi lietuvaitės ir prancūzo meilės istorija sužavėjo to meto žiūrovus, ji jaudina iki šiol.

Statistika rodo, kad Lietuvos kino studijoje sukurti filmai yra itin populiarūs, todėl žiūrovams gali būti įdomu susipažinti su ankstesnių metų kinematografo kūriniu, režisieriaus Algirdo Dausos braižu. Beje, sovietmečiu nutikdavo įvairių istorijų befilmuojant, kartais įsikišdavo visagalė cenzūra. Šio filmo kūrėjai  irgi turėjo nemalonumų „iš viršaus“, bet viskas galų gale baigėsi gerai.

Tačiau didžiausią įspūdį filme „Markizas ir piemenaitė“ daro žymių aktorių plejada. Šiame filme vaidina Nacionalinės premijos laureatai, aktoriai Vladas Bagdonas, Juozas Budraitis, Kostas Smoriginas. Panevėžiečiams, be abejo, bus įdomu pamatyti Panevėžio dramos teatro aktorius: Reginą Zdanavičiūtę, Aurimą Babkauską, Rimantą Teresą.

Susitikimo metu Rimantas Teresas žada papasakoti įdomių, intriguojančių istorijų, kaip buvo kuriamas šis filmas. Žinomas aktorius ir režisierius tuomet buvo tik Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar: Lietuvos muzikos ir teatro akademija) pirmo kurso studentas, kuriantis pirmą vaidmenį kine. Susitikimas su kinematografu jam paliko neišdildomą įspūdį. Didžiulės patirties davė filmavimasis su žymiais aktoriais, o pažintis su Vladu Bagdonu išaugo į gražią draugystę.

R. Teresą filmo kūrimo metu žavėjo pagrindinių vaidmenų atlikėjai: puiki aktorė Rasa Kirkilionytė ir baleto artistas, kylanti žvaigždė Voldemaras Chlebinskas, su kuriuo Rimantui teko mokytis M. K. Čiurlionio menų gimnazijoje, tik skirtinguose kursuose. Pasak R. Tereso, V. Chlebinskas buvo tikras Markizas, savo vaidmeniu įrodęs, kad baleto primarijus gali būti lietuvišku Delonu.

„Gaila, kad kine, kaip dažnai būna, iš gausybės nufilmuotos medžiagos lieka tik epizodai. Tačiau pirmas susidūrimas su profesionaliu kinu, labai draugiška komanda, mėnuo filmavimo Palūšėje, man, studentui, buvo nepaprastai malonus ir svarbus periodas“, – sakė R. Teresas.

Filmą meistriškai nufilmavo operatorius Aloyzas Jančoras. Filmo dailininkas Vytautas Šerys, 1995 m. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas. Muziką sukūrė kompozitorius Bronius Kutavičius, 1995 m. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas.

Šiek tiek „Markizo ir piemenaitės“ siužeto:

Karo pabaigoje vokiečiai numuša prancūzų lėktuvą iš eskadrilės Normandija-Nemunas. Sužeistas lakūnas Andrė nusileidžia parašiutu į lietuvių kaimą. Malūnininkas Domas paslepia jį savo malūne, o jo būsimoji nuotaka Saulė slaugo atėjūną. Tarp sužeistojo ir jaunosios slaugytojos prabunda meilė, bet netrukus sustiprėjusio Andrė atvyksta pasiimti jo eskadrilės draugai. Filmo autoriai jautriai pasakoja, kaip klostosi ši romantiška istorija.

Renginys iš projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, skirto populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė
Lietuvos Respublikos Kultūros taryba Panevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.