Susitikimas su legendine aktore Regina Varnaite

Regina Varnaitė. Nuotr. Eriko Ovčarenko
Regina Varnaitė. Nuotr. Eriko Ovčarenko
Data:2020-08-06
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugpjūčio 6 dieną, 16 val. biblioteka kviečia į išskirtinį renginį – susitikimą su legendine aktore Regina Varnaite. Bus rodomas dokumentinis filmas „Laimė būti kartu. Aktorė Regina Varnaitė” (rež. Juozas Sabolius). Renginyje kartu su aktore dalyvaus ir šio filmo scenarijaus autorė Aušra Eidukaitytė (R. Varnaitės dukra).

DĖMESIO. Renginys vyks bibliotekos konferencijų salėje, o jei ten pritrūktų vietų, maloniai kviečiame į Menų skaityklą (III a.), kur vyks filmo ir susitikimo transliacija.

Tiesioginę renginio transliaciją ir įrašą galėsite stebėti bibliotekos „Youtube“ kanale nuo 17.10 val. Filmą „Laimė būti kartu. Aktorė Regina Varnaitė” galite pažiūrėti LRT mediatekoje.

Komedijos karaliene tituluojamą  Reginą Varnaitę žino visi, kurie nors truputėlį domisi teatru. Jos vaidmenys – Bekampienė Keturakio „Amerika pirtyje“ (rež. V. Lencevičius), Bebenė R. Blaumanio „Siuvėjų dienos Silmačiuose“ (rež. H. Vancevičius) Nacionaliniame Kauno dramos teatre buvo vaidinami po kelis dešimtmečius. Ryškaus talento, charakteringo sceninio balso, trykštanti vitališkumu aktorė daugiausia kūrė komiškus vaidmenis ir sugebėdavo prajuokinti žiūrovus iki ašarų. Tačiau jos kūrybinėje biografijoje gausu ir dramatiškų personažų.

Šiais metais atšventusi 93-iąjį gimtadienį aktorė yra gyvybinga, linksma, besidominti kultūriniu gyvenimu. Teatrui ji atidavė 65 savo gyvenimo metus ir per šį laikotarpį sukūrė 90 įvairių komiškų, tragiškų, dramatinių vaidmenų teatre, vaidino kino filmuose (ypač ryškus Uršulės vaidmuo „Velnio nuotakoje“), televizijos serialuose. Ilgą laiką Lietuva tiesiog gyveno serialu „Giminės“, kuriame Regina Varnaitė sukūrė spalvingą babūnės Paulės Šakalytės vaidmenį.

Visai neseniai aktorei R. Varnaitei už viso gyvenimo nuopelnus buvo įteiktas Kauno moterų klubo „Ad astra“ apdovanojimas, papildęs ilgą apdovanojimų, kuriuos yra gavusi aktorė, sąrašą. Tarp jų – Lietuvos respublikinė premija (1997), Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordinas (2000), Fortūnos statulėlė už ištikimybę profesijai (2002), Kauno mero apdovanojimas „Gerumo plyta“ (2003), Santakos I-ojo laipsnio garbės ženklas (2007), medalis Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimui 20 metų „Tikime laisve“ (2010), Kauno miesto burmistro Jono Vileišio žalvarinis medalis (2010), Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ (2012), Kauno miesto garbės pilietės vardas (2012), Lietuvos notarų rūmų atminimo medalis „Juozo Vilkutaičio-Keturakio medalis“ (2014), Ukmergės mero padėkos ženklas už legendinius profesinės veiklos pasiekimus ir nenutrūkusį ryšį su gimtuoju kraštu (2017).

Neįtikėtina, kad žymioji aktorė iki šiol nėra gavusi Nacionalinės ar Vyriausybės kultūros ir meno premijos. Bibliotekos projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, skirto populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione, rengėjai nori į šį faktą atkreipti visuomenės dėmesį.

Scenos žvaigždę Reginą Varnaitę renginio bibliotekoje metu pamatysime ir gyvai, ir dokumentiniame filme „Laimė būti kartu. Aktorė Regina Varnaitė“, kurio pavadinimas simbolizuoja aktorės ištikimybę profesijai, Kauno miestui, teatrui, savo šeimai. Filmui muziką sukūrė irgi kaunietis kompozitorius Giedrius Kuprevičius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

LKT_LogotipasPanevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.