Susitikimas su Algimantu Puipa ir Janina Lapinskaite bei filmo „Kita tylos pusė“ peržiūra

Režisieriai Algimantas Puipa ir Janina Lapinskaitė
Data:2020-07-23
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Liepos 23 d. 16 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos konferencijų salėje vyks susitikimas su vienu žymiausių Lietuvos režisierių Algimantu Puipa, 2020 m. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu, ir naujo jo filmo „Kita tylos pusė“ peržiūra.  Režisierius aptars filmo ypatumus ir jo pastatymo aplinkybes, atsakys į klausimus. Žiūrovai turės galimybę išgirsti ir renginyje dalyvausiančios režisierės Janinos Lapinskaitės įžvalgas.

Tiesioginę renginio transliaciją ir įrašą stebėti galėsite bibliotekos „Youtube“ kanale.

Filme, sukurtame pagal švedų rašytojo Torgny Lindgren romaną „Kamanių medus“,vaidina Lietuvos kino grandai: Juozas Budraitis, Povilas Stankus, Viktorija Kuodytė.

„Kita tylos pusė“  jau susilaukė tarptautinės sėkmės. 4-ajame tarptautiniame Skandinavijos kino festivalyje Helsinkyje filmas pelnė du pagrindinius apdovanojimus – tarptautinė žiuri jį pripažino geriausiu ilgametražio vaidybinio filmo kategorijoje, o pagrindinio vaidmens atlikėjas aktorius Juozas Budraitis pelnė prizą už geriausią vyro vaidmenį. Pasak režisieriaus, jo filmus kolegos dažnai įvardindavo skandinaviškais, todėl šis įvertinimas jam labai svarbus.

Romano ekranizacijos idėją A. Puipa puoselėjo ne vienerius metus. 1995 metais išleistas ir garbinga Augusto premija apdovanotas romanas „Kamanių medus“ – lakoniškas, rūstus ir intriguojantis pasakojimas apie du brolius Einarą ir Kasparą. Anot režisieriaus, tai šiaurietiška saga Kaino ir Abelio tema.

Dviejų brolių Einaro ( akt Juozas Budraitis) ir Kasparo ( akt. Povilas Stankus) gyvenimai perpinti nesantaikos, pagiežos ir neapykantos vienas kitam. Nors jų namus skiria tik upė, nesimatė jie daugelį metų. Jų kasdienybė – tai laukimas vienas kito mirties . Jaunystėje jiemylėjo vieną moterį – Miną. Vienam jų ji buvo žmona, kitam – meilužė. Pagimdė ši moteris jiems sūnų Larsą , kurio mirtis galutinai atėmė ir Miną. Po daugelio metų, kai į Einaro namus nakvynei užsuka kita moteris – Izabelė ( akt. Viktorija Kuodytė), šios nesantaikos istorija vėl atgyja.  Potvynis ir noras sutaikyti brolius priverčia Izabelę pasilikti ilgesniam laikui. Kasdien ši moteris iriasi valtimi iš vieno brolio namų pas kitą, kad išvirtų valgyti , nupraustų jų suvytusius kūnus ir išklausytų meilės ir pykčio persmelktos jų išpažinties.

„Kita tylos pusė“ sužavės žiūrovus ir vizualiniu grožiu, nes jį kūrė žinomi Lietuvos kino meistrai: operatorius Algimantas Mikutėnas, dailininkas Galius Kličius.

Filmas pastatytas 2019 m., jo trukmė 1 val. 52 min.

Tai 21-asis ilgametražis vaidybinis Algimanto Puipos filmas. Vieni režisieriaus kūriniai jau tapo nacionaline kino klasika, kiti sukurti iki tol lietuviškame kine nenagrinėtomis istorijos ar visuomenės gyvenimo temomis. Daug režisieriaus filmų yra sėkmingos nacionalinės literatūros ekranizacijos: „Moteris ir keturi jos vyrai“, „Amžinoji šviesa“, „Žuvies diena“, „Bilietas į Tadž Machalą“, „Dievų miškas“, „Elzė iš Gilijos“, „Nuodėmės užkalbėjimas“, „Miegančių drugelių tvirtovė“ ir kiti. A. Puipos kūriniai yra pelnę tarptautinį įvertinimą, solidžius apdovanojimus kino festivaliuose.

Renginys iš projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, skirto populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė
Lietuvos Respublikos Kultūros taryba Panevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.