„Poezijos pavasaryje“ – muzikos ir poezijos tandemas

Vaizdas be pavadinimo
Data:2020-07-31
Laikas:12:00
Vieta:Kelios vietos (žr. renginio aprašyme)

Šiais metais „Poezijos pavasaris“ neįprastas, nes persikėlęs į vasarą  įgavo ir naujų formų. Saviti bus ir renginiai, vyksiantys Panevėžyje ir netoli jo. Muzikos ir poezijos tandemas, dviejų iškilių menininkų – poeto Vlado Braziūno ir saksofonininko Petro Vyšniausko duetas koncerte „ Žydi akmenys ir medžiai“ pakerės klausytojus savo turiniu ir forma.

Liepos 31 d. „Poezijos pavasario 2020“ koncertas:

12 val. Lietuvos aklųjų bibliotekos Panevėžio filiale (Staniūnų g. 66).
15 val. po Ministro ąžuolu Juozo Urbšio tėviškės sodyboje (Zaosės vnk., Čiūrų km., Panevėžio r.). Vyks autobusas. Registruotis Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos registratūroje.
18 val. Bistrampolio dvare (Kučių k., Panevėžio r.).

Kiekvienas susitikimas su vienu žymiausių šiandienos Lietuvos poetu, vertėju, fotografu pasvaliečiu Vladu Braziūnu yra šventė literatūros gerbėjams, o kiekviena jo nauja knyga – reiškinys poezijos pasaulyje. Jis išleido per 20 poezijos knygų. Atskiromis knygomis jo poezijos išleista taip pat Bulgarijoje, Prancūzijoje, Slovakijoje, Italijoje, Liuksemburge.

V. Braziūno poezija ir vertimai pelnė Nacionalinę kultūros ir meno premiją, Jotvingių premiją, Maironio premiją, literatūrinę „Varpų“ premiją, Bernardo Brazdžionio premiją, Baltijos Asamblėjos premiją, Latvijos Respublikos Pripažinimo ordino  kultūros ir meno Karininko kryžių ir daugelį kitų svarių apdovanojimų.

V.  Braziūnas – Lietuvos rašytojų sąjungos, Lietuvos vertėjų sąjungos, Lietuvių PEN centro narys. Lietuvos ir Latvijos forumo asociacijos narys steigėjas. Vidurio Europos poetų sambūrio Cap à l’Est narys steigėjas. Lietuvių, baltarusių, latvių, lenkų, rusų, ukrainiečių poetų bei muzikų sambūrio Magnus Ducatus Poesis steigėjas ir vadovas.

„Braziūno kūryboje paradoksaliai dera priešingi pradai: pasaulėvaizdžio konservatizmas, archaizuota leksika ir moderni raiškos forma; rimuotas, ryškiai fonetiškai instrumentuotas ketureilis ir komplikuotas ritmas; folkloriniai motyvai ir postmodernūs kūrybos projektai; poetinės kalbos energija ir neryškus subjektas“ , – teigia Elena Baliutytė.

Apie Vlado Braziūno poezijos muzikalumą labai taikliai yra rašęs Vainius Bakas: „Meilės muzikalumui versmės persmelkia kiekvieną poeto ištartą (arba nutylėtą, deformuotą) žodį“.

Petras Vyšniauskas – daug solidžių apdovanojimų pelnęs Lietuvos saksofonininkas, tituluojamas vienu iškiliausių ir savičiausių Lietuvos džiazo kūrėjų, apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordinu, Nacionaline kultūros ir meno premija, 2005 m. pripažintas Nacionaline vertybe, 2011 m. apdovanotas festivalio „Vilnius Jazz“ prizu už nuopelnus Lietuvos džiazui.

Muzikantas yra koncertavęs su žymiais pasaulio atlikėjais, grojęs prestižinėse scenose, įrašęs kūrinius solidžiose įrašų studijose. Jis mėgsta eksperimentuoti, dalyvauja įvairiuose projektuose, muzikuoja tarptautiniuose kolektyvuose, bendradarbiauja ne tik su džiazo, bet ir su folkloro, klasikinės bei šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjais. Pasak muzikologės Jūratės Kučinskaitės, jo sopraninis saksofonas geba kalbėti, dainuoti, šaukti, raudoti, čiulbėti, jo giliai etniška muzika neretai pasiduoda spontaniškų improvizacijų tėkmei.

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, „Poezijos pavasario 2020“ organizatoriai – Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas. 
LKT_Logotipas

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.