Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka kviečia rašyti knygą Molėtų krašte!

Parašyta Molėtų krašte

Rašytojas/us, poetes/us ir publicistes/us, visus, kas šiuo metu esatę pasinėrę į naujos knygos rašymą, kviečiame pasinaudoti galimybe 30 dienų gyventi ir kurti Molėtų krašte. Vietos pakeitimas, atsiskyrimas nuo įprastos aplinkos ir žmonių, aukštas dangus ir gamtos grožis gali veikti kaip kūrybos katalizatoriai.

Molėtų bibliotekos organizuojamą Tarptautinę rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte” (angl. Writing@Moletai) remia Lietuvos kultūros taryba.

  • Tarptautinė rašytojų rezidencijų programa suteikia galimybę 30 dienų plėtoti tą knygą/kūrybinį projektą, kuris Jums dabar aktualiausias. Rezidencijos laiką galėsite skirti medžiagos rinkimui, gilinimuisi į ją, rašymui, perrašymui, išmetimui visko, kas parašyta, lauk ir pradėjimui rašyti iš naujo.
  • Mokesčio už dalyvavimą rezidencijų programoje nėra. Apmokame Jūsų nakvynę, mokame honorarą iki 200 EUR už tekstą, kurį publikuosime, ir už bendrą prisidėjimą prie vietos kultūrinio gyvenimo. Kurti Molėtų krašte kviečiame rugpjūčio-lapkričio mėnesiais.
  • Gyvensite atskirame kambaryje, kuriame bus tik tai, kas būtina – lova, stalas, knygų lentyna, kabykla. Apylinkių vaizdai – už milijoną. Minimalistinė aplinka Jūsų neblaškys, o aplinkos grožis įkvėps ir suteiks jėgų. Galite atsivežti knygų ir visko, ko reikia kūrybai. TV nebus, jei norėsite, galėsite atiduoti telefonus ir kitus blaškančius įrenginius saugojimui. WC/dušas rugpjūčio mėnesį atskiri, vėlesniais mėnesiais – bendri, tvarkingi, virtuvė bendra.
  • Rugpjūtį autoriai bus apgyvendinami Alantos technologijos ir verslo mokyklos bendrabutyje (vasarą veikia kaip viešbutis), rugsėjį-lapkritį – Inturkės VšĮ „Bendrystės centras”. Apgyvendinimo vietos gali keistis keičiantis aplinkybėms — Molėtai yra kurortinis rajonas, bet žadamus apgyvendinimo standartus užtikrinsime. Iškilusius nepatogumus spręsime. Vietas darbui siūlysime ir derinsime individualiai.
  • Svarbu: programa nepadengia kelionės išlaidų, sveikatos draudimo. Ji skirta vienam žmogui – šeimos nariai ir kiti žmonės rezidencijos metu Jūsų kambaryje apsistoti negalės.
  • Jeigu esate literatas, šiuo metu gyvenantis Molėtų krašte, suteikti gyvenamosios vietos Jums negalėsime, bet būsime laimingi, jeigu dalyvausite susitikimuose ir kituose programos renginiuose — vienas iš jos tikslų yra praturtinti mūsų bendruomenės literatūrinį gyvenimą, sudaryti aplinką, kurioje galėtų megztis naujos pažintys ir augti nauji kūrybiniai sumanymai.
  • Paraiškoje prašytume pristatyti planuojamą knygą (iki 500 žodžių), taip pat – jei yra galimybė – pridėti jos planą arba ištrauką (iki 3 psl.). Paminėkite, kuriame kūrybiniame etape dabar esate ir ką norėtumėte nuveikti atsiskyrę Molėtų krašte.
  • Rezidencijų programa atvira tiek pradedantiems, tiek brandiems autoriams. Atrankos kriterijai – kūrėjo potencialas (įvertinama jau publikuota kūryba, pradedančiųjų, dar nepublikuotų autorių – atsiųsti tekstai), konkretaus rezidencijos metu planuojamo vykdyti kūrybinio-literatūrinio projekto aktualumas, autorės(-iaus) motyvacija, atsižvelgiama į žanrų ir autorių įvairovę.
  • Būsime dėkingi, jei prie paraiškos pridėsite nuorodas į pasirinktus publikuotus savo tekstus. Jei esate dar nieko nepublikavę, atsiųskite du geriausius savo tekstus (gali būti ir audiovizualiniai darbai, kalbos – lietuvių, anglų). Paminėkite apdovanojimus ir nominacijas.
  • Ko norėtume iš Jūsų? Kad rašytumėte, ir kad būtumėte. Tikime, kad menininko buvimas bendruomenėje yra vertingas. Prašysime, kad du kartus – rezidavimo pradžioje ir pabaigoje – susitiktumėte su mūsų skaitytojais. Tai galės būti pokalbis, skaitymai, Jūsų sumanymų pristatymas, kūrybinė pamoka – kartu rasime Jums priimtiną susitikimo formą. Jei situacija neleis rengti susitikimų, jie vyks internete. Taip pat norėtume, kad baigiantis rezidavimui pasidalintumėte tekstu (iki 3 psl.), kurį galėtume publikuoti. Tai galėtų būti Jūsų rašomos knygos ištrauka ar įžvalgos Jums aktualiomis temomis, parašytos Molėtų krašte.
  • Planuodami darbus ir laiką nepamirškite, kad Molėtų krašto gamta nuostabi, o istorija turtinga – gal norėsite pasekti Bonos Sforcos pėdsakais, aplankyti Videniškių vienuolyną, susipažinti iš arčiau su sudėtinga ir skausminga krašto istorijos dalimi, pasižvalgyti į žvaigždes Molėtų observatorijoje, daug vaikščioti, maudytis ežere ar upėj, važinėti dviračiu (jį duosime), o gal nuplaukti į ežero vidury esančią salą. Tai tvarią kūrybą skatinanti programa – rekomenduotume į rezidavimo planą įtraukti rūpestį savimi, atidumą aplinkai, sulėtėjimo tikimybę ir nieko neveikimo dienas. Tikimės, kad Molėtų kraštas veiks Jus ir būsimą Jūsų knygą geriausiu būdu.
  • Reziduodami mėgausitės kūrybine autonomija, bet visada palaikysime ryšį ir stengsimės pasirūpinti, kad nieko netrūktų. Ekskursijos, kraštotyrinė informacija, praktiniai patarimai ką pamatyti, kur pavalgyti, buitinių problemų sprendimas – mūsų rūpestis. Jei paskaitysite mums, ką rašote – pasakysime, ką manome.
  • Paraiškų rudens rezidencijoms laukiame iki rugpjūčio 20 d. Jei norite gauti rezidencijų programos naujienas – parašykite moletailibrary@gmail.com jau dabar. Sėkmės!

Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

LKT_Logotipas