Susitikimas su Audroniu Liuga ir filmo „Eimuntas Nekrošius. Tėvo kėdė“ peržiūra

Režisierius Eimuntas Nekrošius
Režisierius Eimuntas Nekrošius
Data:2020-06-11
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Birželio 11 d. 16 val. Bitės bibliotekoje vyks iškilmingas projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“ atidarymas. Filmą „Eimuntas Nekrošius. Tėvo kėdė“, skirtą vienam žymiausių Lietuvos teatro grandų Eimuntui Nekrošiui, pristatys jo autorius, Lietuvos valstybinio jaunimo teatro vadovas Audronis Liuga.  Filmo režisierius Juozas Javaitis.

Iškilus režisierius savo talentu pakerėjo ne tik Lietuvą, bet ir Italiją (filmas jau buvo pristatytas Romoje). Santykis tarp tėvo ir sūnaus labai savitai ir jautriai perteiktas legendiniame spektaklyje „Hamletas“.

E. Nekrošiaus tėvas buvo savamokslis stalius, kūręs įvairius medžio dirbinius. Ne viena jo rankomis pagaminta kėdė buvo panaudota E. Nekrošiaus spektakliuose ir kartu su juo apkeliavo visą pasaulį.

Filme svarbus ne tik šeimos ryšys, bet ir apskritai kūrėjo santykis su aplinkiniu pasauliu. Tai – pasakojimas apie paslaptingą ryšį tarp tėvo ir sūnaus, namų ir pasaulio, žmogaus ir Dievo.

„Net nedrįsčiau sakyti, kad tai filmas apie E. Nekrošių. Manau, jog tokio filmo sukurti apskritai neįmanoma. Tai asmeniškas paliudijimas apie šį žmogų, kurį pažinojau 20 metų. Kai filmuodavau, negalvodavau, kad kada nors iš to kursiu filmą“, – sakė A. Liuga.

Eimunto Nekrošiaus tėviškė Šiluva – mažas miestelis, garsėjantis kaip maldininkų lankoma šventa vieta. Režisierius dažnai leisdavo vasaras tėvų namuose. Jis ir palaidotas netoli Šiluvos bazilikos.

Dėmesio! Iš anksto informuojame ir atsiprašome, kad dėl pandemijos apribojame vietų skaičių bibliotekos erdvėse, kuriose vyks renginiai.

Filmas rodomas iš projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, kuris skirtas populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione. 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

Lietuvos Respublikos Kultūros taryba  Panevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.