Selemono Paltanavičiaus knygelių įkvėpti mažieji gamtos tyrėjai

zarasai-1

Gegužės pabaigoje į Dusetų gimnazijos klasę po ilgo karantino sugrįžo kol kas tik patys mažiausi – priešmokyklinukai. Jų nedaug, vos dešimt mažylių, bet labai pasiilgusių bendravimo, linksmų žaidimų, įdomių užsiėmimų… Ir, be jokios abejonės, apsilankymo bibliotekoje.

Keletą dienų vaikučiai vartė, skaitė Selemono Paltanavičiaus knygutes: „Eime į gamtą“, „Mano šalies gamta“, „Gamtos metų ratas“, „Pažinkime Lietuvos gyvūnus“, „Gyvūnų namai“, „Kaip atgimsta gamta?“, „Mano Raudonoji knyga“.

Kai su knygelėmis susipažino, parūpo ir patiems patyrinėti, geriau pažinti gamtą. Juk ir knygelių antraštės kvieste kvietė išeiti į gamtą tokiu nuostabiu metų laiku.

Birželio 3 dieną priešmokyklinukai su mokinių ugdymo pailgintos dienos grupės vyr. auklėtoja Dalia Macijauskiene, įkvėpti rašytojo pasakojimų, išsiruošė ir patys patyrinėti gamtą šalia gimnazijos ir bibliotekos.

Kiekvienas vaikas apibrėžtame sklypelyje-žingsniukėje su lupa rankytėse turėjo ištirti jam skirtą plotelį. Kad tyrinėti būtų lengviau, vaikai gavo keletą užduočių. Reikėjo įvardinti, ką mato „žingsniukėje“? Kas ten gyveno, o kas atėjo į svečius? Taip pat turėjo priminti „gyventojams“ saugaus elgesio taisykles karantino metu.

Priešmokyklinukai iš pradžių nedrąsiai, o vėliau, vis pavartydami Selemono Paltanavičiaus knygeles ir vaikišką gamtos enciklopediją, vardino, ką pamatę. Vabaliukams net sugalvojo vardus ir kantriai juos mokė karantino metu laikytis saugaus atstumo, nekeliauti per toli, gal tik iki artimiausių kaimynų…Dar viena užduotis – sukurti pasaką. Kai tik vaikai pradėjo kurti pasaką, iškart apie karantiną buvo pamiršta. Vaikų fantazija nuskraidino pievų gyventojus kartu su jų tyrėjais net į mėnulį!

Pasibuvimas gamtoje vaikams neprailgo ir nepabodo. Smagu buvo praleisti laiką kartu: vartyti knygeles, atpažinti augalus, stebėti vabaliukus, jų gyvenimą. Už gerai atliktas užduotis laukė ir staigmena. Auklėtoja Dalia visus pavaišino skaniais sausainukais. Vasara prasidėjo su knyga.

Linkime mažiems skaitytojams patirti dar daug nuotykių, įspūdžių, pažinimo džiaugsmo, o svarbiausia, būti sveikiems. Iki kitų susitikimų!

Parengė bibliotekininkė Rima Survilaitė
Dusetų K. Būgos biblioteka