A. Liuga: „E. Nekrošius – paprastas žmogus su dideliu kūrybiniu potencialu“

Audronis Liuga ir Elvyra Pažemeckaitė
Audronis Liuga ir Elvyra Pažemeckaitė susitikime ir filmo „Eimuntas Nekrošius. Tėvo kėdė“ pristatyme

Kiekvienais metais Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kviečia į susitikimus su kultūros ir meno atstovais. Ketvirtadienis bibliotekoje – diena skirta kinui. Birželio 11 dieną įvyko projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“ atidarymas.

Šį kartą į biblioteką pristatyti filmo „Eimuntas Nekrošius. Tėvo kėdė“ atvyko Audronius Liuga, filmo autorius ir Lietuvos valstybinio jaunimo teatro vadovas.

Pristatydamas filmo idėją, autorius minėjo Neapolyje (Italijoje) surengtą parodą, kurioje buvo eksponuojami daiktai iš režisieriaus kūrybinio gyvenimo: nuotraukos, užrašai, įvairūs dokumentai, liudijantys apie E. Nekrošiaus kūrybą. Parodos eksponatai Italijoje tapo inspiracija filmui kurti. Juolab, kad pats A. Liuga palaikė draugiškus santykius su E. Nekrošiumi, lankydavosi režisieriaus gimtojoje Šiluvoje. E. Nekrošius jį supažindino su Šiluvos apylinkėmis, kur mėgdavo leisti laisvalaikį ir ruoštis naujiems darbams.

Kalbėdamas apie filmo kūrybinį procesą, autorius sakė, kad E. Nekrošių siekė pristatyti kaip paprastą žmogų, tačiau kartu atskleisti jo kūrybinį potencialą. Tai nusako filmo scenose girdimas interviu apie E. Nekrošiaus idėjas, siekiamas įgyvendinti ateityje. Filme gausu scenų filmuotų Italijoje iš režisieriaus statytų spektaklių ir ištraukų iš parodos apie E. Nekrošių. Pasak A. Liugos, Italijoje E. Nekrošius kūryba buvo puikiai žinoma ir vertinama.

A. Liuga pasakoja apie šio filmo pavadinimo reikšmę. E. Nekrošiaus spektakliuose dažnai naudojamą tėvo gaminta kėdė, šis simbolis buvo svarbus režisieriaus kūryboje.

Auditorijai A. Liuga taip pat pristatė  E. Nekrošiaus spektaklius, kuriuos dar galima pamatyti Lietuvoje ir Lenkijoje. Pasak autoriaus, E. Nekrošius vertino idėjų turinčius režisierius ir ypač dosniai dalijo patarimus jaunajai kartai.

Filmo rodymui skirtos lėšos iš projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, kuris skirtas populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Renginio įrašą galėsite rasti bibliotekos Youtube paskyroje.