Kokias knygas skaityti? Pateikiame 2019 m. populiariausių sąrašą

Vaizdas be pavadinimo

Primename, kad biblioteka išduoda knygas, jas užsakyti ir rezervuoti galite el. kataloge. Visiems, kuriems sunku sugalvoti kokią knygą skaityti, sudarėme praeitų metų daugiausiai skolintų knygų sąrašą. Skaitymo fanatikai taip pat gali peržiūrėti ir pasitikrinti ar spėja su Bitės bibliotekos skaitymo madomis.

Daugiau knygų rekomendacijų, anonsų, straipsnių ir kitos įdomios informacijos rasite bibliotekos tinklaraštyje Geros knygos. Jei norite pasidalinti savo skaitymo įspūdžiais ar mėgstamos knygos apžalga – savo tekstą siųskite el. paštu abonementas@pavb.lt

2019 m. skaitomiausios knygos: ne grožinė literatūra

Yuval Noah Harari - Sapiens: glausta žmonijos istorija

Yuval Noah Harari „Sapiens: glausta žmonijos istorija“ 

Privaloma kiekvieno namų bibliotekoje tapusi, istorijos mokanti, primenanti knyga. Joje pasakojama apie žmonių rūšies Homo Sapiens iškilimą ir dominavimą.

Knygoje taip pat kalbama apie religijų, valstybių, santvarkų vertybių atsiradimą, kaitą, aptariami kiti svarbiausi žmonijos keliami istoriniai klausimus.

Y. N. Harari Oksfordo universiteto istorijos mokslų daktaras, šiuo metu dėstantis Jeruzalės hebrajų universitete. Jis turi biologijos, antropologijos, paleontologijos, istorijos ir ekonomikos mokslų žinių, kuriomis remdamasis paprastai aiškina sudėtingiausias mokslines ir visuominines sampratas.

Yuval Noah Harari - Homo Deus: glausta rytojaus istorija

Yuval Noah Harari „Homo Deus : glausta rytojaus istorija“

Knygoje „Homo deus. Glausta rytojaus istorija“ autorius aiškinasi, kas laukia žmonijos, kai seni mitai susijungs su šiuolaikinėmis, dieviškosioms galioms prilygstančiomis technologijomis, tokiomis kaip dirbtinis intelektas ar genų inžinerija.

Kas atsitiks su demokratija, kai Google ir Facebook žinos mūsų norus ir mūsų politines pažiūras geriau nei mes patys? Kas atsitiks, kai kompiuteriai išstums žmones iš darbo rinkos ir sukurs didžiulę naują „nenaudingą klasę“? Kaip islamas gali valdyti genų inžineriją? Ar Silicio slėnis kurs naujas religijas? Kaip Homo sapiens tampa Homo deus, kokias naujas kryptis turime sau nusistatyti? Kokius reikalus turime perimti patys, kaip naujieji planetos dievai? Kaip galime apsaugoti savo trapią planetą ir žmoniją nuo savo pačių destrukcijos?

Knyga „Homo deus“ leidžia suvokti svajones ir košmarus, kurie sukurs XXI amžių.

Yuval Noah Harari - 21 pamoka XXI amžiui

Yuval Noah Harari „21 pamoka XXI amžiui“

Naujausioje knygoje vienas išmintingiausių šiuolaikinių mąstytojų Yuval Noah Harari svarsto, kuri civilizacija šiuo metu dominuoja pasaulyje – Vakarai? Kinija? Islamas? Koks čia Europos vaidmuo ir ar ji turėtų atverti duris imigrantams? Nelieka pamirštas ir pastaruoju metu augantis nacionalizmas – ar jis gali išspręsti nelygybės ir klimato pokyčių problemas? Ką turėtume daryti su terorizmu? Ko reikėtų mokyti savo vaikus?

Tai klausimai ir apmąstymai, kuriems daugelis mūsų neturime laiko, nes gyvename kasdien spręsdami kasdienes problemas. Einame į darbą, rūpinamės vaikais, prižiūrime tėvus ir galvojame, kaip išgyventi dar vieną dieną.

Vienintelis tikslas, kurį autorius kelia savo knygai – bent kelis žmones įkvėpti diskusijai apie žmonijos ateitį. Ši knyga gal ir nepalengvins kasdienybės, tačiau gali suteikti aiškumo ir padėti suprasti, kas vyksta su mumis pasauliniu mastu.

Sheila Kanani - Nepaprastas gyvenimas

Sheila Kanani „Nepaprastas gyvenimas. Mišelė Obama“

Tai pasakojimas apie moterį, iš kurios galime semtis įkvėpimo.

Mišelė Obama gimė Čikagoje ir pradėjo kovoti už lygias žmonių teises daug anksčiau, nei tapo pirmąja Jungtinių Amerikos Valstijų dama.

Mišelė įkvėpė žmones pokyčiams, jos balsas drąsiai skambėjo Baltuosiuose rūmuose, ji ir toliau, pasitelkusi savo įtaką, stengiasi keisti pasaulį.

Dan Kindlon, Michael Thompson - Augant Kainui: kaip apsaugoti berniukų jausmų pasaulį

Dan Kindlon ir Michael Thompson „Augant Kainui : kaip apsaugoti berniukų jausmų pasaulį“

Autoriai knygoje susitelkia į berniukų elgesį ir jausmus, kurių dažnai nepavyksta įžiūrėti ir perprasti aplinkiniams.

Remdamiesi patirtimi, sukaupta per keturis darbo dešimtmečius, psichologai nagrinėja, kaip kultūra, brukdama sustabarėjusius, kartais net karikatūriškus, vyriškumo idealus, skurdina berniukų jausmų pasaulį, ir pataria, ko reikia, kad šie užaugtų emociškai stabiliais, empatiškais, gebančiais mylėti, rūpintis ir bendrauti vyrais.

„Didžiausias mūsų troškimas – praverti kiautą, kuriame taip rūpestingai užsidaro berniukai, ir leisti pažvelgti į tai, kas vyksta jų širdyse ir galvose. Jei mums pavyks, tikimės, kad geriau suvoksite, kaip mūsų kultūrinė aplinka stengiasi apriboti ir sugniuždyti jų emocinį gyvenimą. Savo profesinėje praktikoje mums buvo gera dirbti su pačiais įvairiausiais berniukais. Kartais būdavome priblokšti jų energijos, stebėdavomės jų nemokėjimu reikšti minčių, gailėdavomės matydami juos tokius sutrikusius, o kartais tiesiog negalėdavome atsipeikėti, pamatę, kaip puikiai jie sugeba laužyti visus įsigalėjusius lyčių stereotipus ir papasakoti, ką reiškia būti žmogumi… ir berniuku.“

Mišelė Obama - Mano istorija

Michelle Obama „Mano istorija“

Buvusios Jungtinių Amerikos Valstijų pirmosios ponios Michelle Obama memuarai „Mano istorija“ – tai dėmesį prikaustantis intymus pasakojimas apie išskirtinės moters gyvenimą.

M. Obama – mūsų amžiaus ikona, viena žymiausių ir patraukliausių moterų, kurios prasmingas gyvenimas kupinas reikšmingų pasiekimų. Pirmoji afroamerikietė tapusi pirmąją JAV ponia, ji Baltuosius rūmus pavertė svetingiausia vieta per visą jų istoriją. M. Obama taip pat tapo moterų ir mergaičių gynėja tiek JAV, tiek visame pasaulyje, ji įkvėpė šeimas gyventi sveikiau ir aktyviau ir visada buvo šalia vyro, kol jis vadovavo Amerikai. Net ir pačiomis sunkiausiomis akimirkomis. Tuo pat metu ji pademonstravo pasauliui keletą šokio judesių, pritrenkė visus dainuodama karaokę ir griežtai prižiūrima žiniasklaidos augino dvi dukteris.

Gilių apmąstymų kupinuose savo memuaruose „Mano istorija“ M. Obama kviečia skaitytojus į savo pasaulį. Autorė fiksuoja patirtis, kurios ją formavo – nuo vaikystės pietinėje Čikagos dalyje iki laiko, kai teko rinktis tarp motinystės ir darbo. Ir, žinoma, pasakoja apie metus, praleistus gyvenant žinomiausioje pasaulio vietoje.

Juozas Baltušis - Vietoj dienoraščio, 1976–1983

Juozas Baltušis „Vietoj dienoraščio, 1976–1983“

Juozas Baltušis (1909–1991) – žymus Lietuvos prozininkas, dramaturgas, publicistas. Keliolikos knygų autorius, iš kurių bene svarbiausios – „Sakmė apie Juzą“, „Parduotos vasaros“, „Tėvų ir brolių takais“, „Su kuo valgyta druska“ ir kt.

Juozo Baltušio dienoraščių knygos II tomas, kaip ir pirmoji, apėmusi 1970-1975 metus, taip pat pavadinta „Vietoj dienoraščio“. Skaitytojams, jau žinantiems pirmąją dalį, toks atsargumas yra akivaizdus – tai nėra vien dienoraštis.

Dienoraščiai pradėti leisti praėjus 25 metams nuo J. Baltušio mirties. Remiantis jo paties sudaryta testamentine valia tyrinėtojams atsirado galimybė peržiūrėti rašytojo paveldą, saugomą archyvuose. Darbo juose metu paaiškėjo, kad J. Baltušis nuo 1970 m. beveik be pertraukos iki pat savo mirties 1991-aisiais paliko labai įdomią ir gausią – 4300 mašinraščio puslapių – medžiagą. Antrame „Vietoj dienoraščio, 1976–1983“ tome paskelbti užrašai, kaip ir pirmame, padeda ne tik rekonstruoti paties kūrėjo ambicijas, tekstų genezę, bet ir atskleidžia unikalią žmogaus santykių dramą.

Rudolf Dreikur, Vicki Soltz - Laimingi vaikai: iššūkis tėvams

Rudolf Dreikur ir Vicki Soltz „Laimingi vaikai: iššūkis tėvams„

Tėvai nebežino, kaip šiais laikais elgtis su vaikais. Knygoje patariama nei nuolaidžiauti jiems, nei bausti, bet tapti vaikų draugais. Siūlydamas demokratiniais principais grįstus auklėjimo metodus ir pateikdamas daugybę naudingų pavyzdžių, R. Dreikurs moko tėvus ir pedagogus, kaip bendrauti su neklusniais vaikais, kaip juos auklėti ir lavinti.

Bet koks žmogaus elgesys turi tikslą. Kartais jį nuspėjame, kartais – ne. Visi esame patyrę būseną, kai sakome sau: „Kodėl aš taip padariau?”. Tokią nuostabą galima pateisinti: mus veikti pastūmėjo priežastis, slypinti pasąmonėje. Tas pats tinka ir mūsų vaikams: jei norime padėti vaikui keisti savo elgesį, turime suprasti, kas lemia jo veiksmus. Vaiką išmokysime elgtis kitaip tik pakeitę jo elgesio motyvaciją.

2019 m. skaitomiausios knygos: grožinė literatūra

Kristina Sabaliauskaite - Petro imperatorė

Kristina Sabaliauskaitė „Petro imperatorė“

Menotyros mokslų daktarės rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės naujausias istorinis romanas „Petro imperatorė“ – pirma dilogijos knyga, paremta išsamiais epochos tyrimais, autentiškais šaltiniais, išlikusiais istorinių asmenybių laiškais ir atskleidžianti kultūrologinę mentalitetų istoriją.

Ši knyga – tai pasakojimas apie Rytų ir Vakarų kultūrų, mentalitetų sandūrą vienoje toksiškoje santuokoje.
Apie laiką ir prievartą.
Apie psichologinę ir alkoholinę priklausomybę, skilusias ir save perkuriančias asmenybes, griaunantį karą ir nemarų grožį gimdančias svajones.

Dovydas Pancerovas, Birutė Davidonytė - Kabinetas 339

Dovydas Pancerovas „Kabinetas 339“

2018-ųjų balandį naujienų portalo 15min tyrimų skyriaus žurnalistai gauna intriguojančią žinutę iš slapto šaltinio, praminto Raktininku. Jis rašo apie įtartiną premjero Sauliaus Skvernelio komandos susitarimą su privačia energetikos įmone. Žurnalistai ima aiškintis, kas vyksta. Taip prasideda ilgiau nei metus trukęs žurnalistinis tyrimas, kurio centre – premjeras, jo aplinka, įtartini ryšiai ir milijoniniai sandoriai, sudaryti valstybės vardu. Per šį tyrimą 15min redakcija atsiduria premjero ir jo komandos taikiklyje, žurnalistai patiria spaudimą, šantažą ir išdavystę.

Šiuo metu, kai demokratija ir žodžio laisvė susiduria su rimtais iššūkiais, kai tiesą keičia melagingos naujienos, o politikai vis rečiau prisiima atsakomybę už savo žodžius, kokybiška tiriamoji žurnalistika tampa itin svarbi.
Tiriantieji žurnalistai kasdien gina viešąjį interesą,žodžio laisvę ir visuomenės teisę žinoti.

Nora Ikstena - Motinos pienas

Nora Ikstena „Motinos pienas“

Romanas – sukrečiantis vienos garsiausių latvių rašytojų Noros Ikstenos pasakojimas apie sovietų režimą ir to režimo poveikį žmogui. Istorija, kurią rašytoja pasakoja, pirmiausia yra moterų istorija. Joje atsiskleidžia trijų kartų moterų nerimas, baimė, pastangos mylėti ir išgyventi.

Iš pirmo žvilgsnio knygoje pasakojama apie sudėtingus senelės, motinos ir dukters santykius ir gyvenimus, kuriuos griauna sovietų valdžia. Tačiau po akivaizdžiu istorijos paviršiumi slypi gilesni emociniai sluoksniai – tai ir močiutės bandymas suteikti meilės ir šilumos anūkei, nuo kurios atsiribojo motina. Vienintelė senelė bando suteikti mergaitei aistros gyventi, tikėjimo pačiu gyvenimu ir meile. Drauge tai pasakojimas apie griaunamąją sovietinio režimo jėgą. Kaip giliai tas režimas buvo įleidęs šaknis visose Baltijos šalyse ir kaip sėkmingai jis dusino žmones – po vieną, šeimomis, giminėmis, kartomis…

Liucinda Riley - Angelų medis

Liusinda Raili „Angelų medis“

„Angelų medis” – romanas apie Gretą, Česką ir Avą, tris vienos šeimos moteris. Tris labai skirtingus charakterius ir labai skirtingus gyvenimus. Istorija apie sugebėjimą atsitiesti po nelaimių, bekraštį egoizmą ir meilę, kuri, po pelenais rusenusi visą gyvenimą, gali įsiliepsnoti po daugybės metų.

Istorija apie sugebėjimą atsitiesti po nelaimių, bekraštį egoizmą ir meilę, kuri, po pelenais rusenusi visą gyvenimą, gali po daugybės metų įsiplieksti skaisčia liepsna.

Santa Montefiore - Greisės gundymas

Santa Montefjorė „Greisės gundymas“

Rašytoja knygoje seka įstabią istoriją apie prarastą ir atgautą meilę, apie neįtikėtiną gamtos grožio galią atgaivinti sudiržusias širdis.

Paslaptys, praregėjimas ir meilė – trys dalykai, dėl kurių nepaisydama artimųjų prieštaravimo garbaus amžiaus britė nusprendžia keliauti į Italiją. Istorija pasakoja apie amžinai gyvas svajones ir tas retas progas, kai galime jas išpildyti.

„Greisės gundymas“ – tai dinamiškas pasakojimas apie trijų kartų moterų santykius, šeimos paslaptis ir praeitį, apie kurią dažnai pamirštame paklausti savo artimųjų. Ypač kai atrodo, kad motina tėra virtuvėje besisukiojanti paprasta namų šeimininkė, kurios gyvenime negalėjo nutikti nieko ypatingo. O juk iki mums išvystant šį pasaulį, jis jau sukosi…

Kimberly Belle - Sumeluotas gyvenimas

Kimberly Belle „Sumeluotas gyvenimas“

Airisės ir Vilo Grifitų šeiminis gyvenimas primena idilę: didelis namas gražiame Atlantos priemiestyje, sėkminga profesinė veikla ir jaudulys mėginant susilaukti pirmojo vaikelio. Tačiau vieną dieną Vilas išskrenda darbo reikalais į Orlandą ir Airisės laimingas gyvenimas ima aižėti.

Tą rytą Airisė sužino apie lėktuvo, skridusio į Sietlą, katastrofą, o netrukus jai pranešama, kad tarp šio reiso keleivių buvo ir jos vyras. Moteris įsitikinusi: tai negali būti tiesa. Bet laikas eina, o apie Vilą nėra jokių žinių ir galiausiai tenka pripažinti, kad jis žuvo.

Vis dėlto Airisei ramybės neduoda daugybė neatsakytų klausimų. Kodėl vyras melavo apie tai, kur vyksta? Ką jis ketino veikti Sietle? Ką dar nuo jos nuslėpė mylintis sutuoktinis? Airisė beviltiškai trokšta išsiaiškinti, kaip viskas yra iš tikrųjų, bet ar gauti atsakymai neprivers gailėtis? Gal kartais geriau nežinoti tiesos?