Filmo „Vaiva. Gyvenimas už lango“ peržiūra

Filmas - Vaiva. Gyvenimas už lango
Akimirka iš filmo „Vaiva. Gyvenimas už lango“
Data:2020-06-04
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Birželio 4 d. bibliotekoje startuos projektas „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, kuris skirtas populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione. Renginiai vyks visą vasarą, ketvirtadieniais, 16 val. Pirmas renginys – dokumentinis filmas „Vaiva. Gyvenimas už lango“ (rež. Valdas Babaliauskas, 2015 m. Trukmė 50 min.)

Dokumentiniame filme pasakojama apie kino ir teatro aktorę Vaivą Mainelytę, 2019 m. Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatę. Viena  žymiausių Lietuvos teatro ir kino aktorių šiame filme vaidina pati save. Sužinosime apie dramatišką gyvenimo įvykį, kai į jos šeimos pastatytą vasarnamį gražiame Puvočių kaime, Dzūkijoje, trenkė žaibas ir sudegino iki pamatų.

V. Mainelytė sukūrė daug įsimintinų vaidmenų kine ir teatre. Nepamirštama jos Jurga iš legendinio miuziklo “Velnio nuotaka” (rež. A. Žebriūnas,  1974 m.). Žiūrovus žavėjo aktorės vaidmenys filmuose „Vyrų vasara“ (rež. M. Giedrys, 1970 m.), „Maža išpažintis“ (rež. A. Araminas, 1971 m.), „Tadas Blinda“ (rež.  B. Bratkauskas, 1972 m.), „Mainai” (rež. R. Vabalas, 1977), „Vasara baigiasi rudenį“ (rež. G. Lukšas, 1981 m.), „Edeno sodas” (rež. A. Puipa, 2015), populiariame lietuviškame seriale „Giminės”.

Aktorė V. Mainelytė pelnė svarių apdovanojimų, tarp jų  – „Auksinę gervę“ (2012) už viso gyvenimo nuopelnus lietuviškam kinui, Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžių (2004), ordino „Už nuopelnus Lietuvai” Komandoro didįjį kryžių (2012), Lietuvos vyriausybės kultūros ir meno premiją (2019).

Teatre daugiausiai kūrybinės energijos ji atidavė Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui. Dirbo Šiaulių dramos teatre, „Vaidilos” teatre. Buvo įkūrusi savo teatrą „Vaidilos ainiai”.

Teatro istorikė ir teatrologė Irena Aleksaitė, apibūdindama V. Mainelytės fenomeną, sako, kad jos kūrybinį likimą lėmė, sakyčiau, pati gamta – aktorės grožis, jos išskirtiniai duomenys – nepaprastas švelnus moteriškas patrauklumas, klasikiniai veido bruožai, dailus stotas.

Dėmesio! Iš anksto informuojame ir atsiprašome, kad dėl pandemijos apribojame vietų skaičių bibliotekos erdvėse, kuriose vyks renginiai.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

Lietuvos Respublikos Kultūros taryba  Panevezio-miesto-savivaldybe

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.