Bibliotekos angliškų pašnekesių klubas virtualiojoje erdvėje

Let's talk klubo virtualus susitikimas
Akimirka iš Let's talk klubo virtualaus susitikimo

Kilus pasaulinei COVID-19 pandemijai, bibliotekos neteko galimybės tiesiogiai bendrauti su savo lankytojais, tačiau tai, regis, tik dar labiau paskatino bibliotekininkų kūrybiškumą ir lankstumą. Dauguma bibliotekų šiuo metu stengiasi teikti kuo daugiau nuotolinių paslaugų, tokiu būdu ne tik palaikydamos ryšį su esamais vartotojais, bet ir pritraukdamos naujų.

Suaugusiųjų švietimas – viena iš prioritetinių veiklos sričių šiandieninėje bibliotekoje. Įvairūs kultūriniai renginiai, kūrybinės edukacijos, klubai – tai veiklos, kurias bibliotekose savo laisvalaikio praleidimui ir mokymuisi mielai renkasi įvairaus amžiaus lankytojai.

Angliškų pašnekesių klubas LET’S TALK Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje gyvuoja jau antrus metus. Pavadinimas LET’S TALK puikiai atskleidžia klubo paskirtį ir pagrindinę idėją – čia anglų kalba virsta gyvu instrumentu bendrauti. Užsiėmimai skirti visiems, kurie nepaisant begalės pastangų – kursų, vadovėlių – vis dar nedrįsta užkalbinti užsieniečio gatvėje ar bijo kalbėti angliškai nuvykę svetur. Klube laukiami ir tie, kuriems dažniau ar rečiau tenka susidurti su anglų kalba dėl savo profesinės veiklos specifikos ar bendraujant su draugais, artimaisiais užsienyje. Aktualios temos diskusijoms, žaidimai, kūrybinės užduotys įtraukia, kviečia improvizuoti ir augina pasitikėjimą savimi. Šių susibūrimų metu klubo nariai ne tik tobulina savo anglų kalbos įgūdžius, praturtina savo žodyną, bet kartu turiningai praleidžia vakarą, susidraugauja. Kiekvienas susitikimas – naujas nuotykis, nauja tema, naujas iššūkis.

Poreikis betarpiškai bendrauti su vienminčiais ir bendras tikslas – pagerinti savo šnekamosios anglų kalbos įgūdžius – klube subūrė jau virš trisdešimties entuziastų. Daugiausiai tai – vidutinio amžiaus panevėžiečiai ir Panevėžio regiono gyventojai, vieną kartą į savaitę po darbo skubantys į bibliotekoje vykstančius klubo LET‘S TALK užsiėmimus.

Kovo mėnesį Lietuvoje paskelbus karantiną, klubo užsiėmimai persikėlė į virtualiąją erdvę. Nuo šiol jie vyksta keliskart per savaitę mažesnėse (4-5 asmenų) grupėse. Darbo mažose grupėse specifika suteikė naujų galimybių – klubo moderatorius virsta betarpišku pašnekesių dalyviu, žmonės gali dar geriau pažinti vieni kitus. Šiuo metu susibūrusios keturios atskiros pokalbių grupės naudoja skirtingas pokalbių programas – Skype, ZOOM, Messenger.

Klubo vadovė Virginija Švedienė yra Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos darbuotoja. Bibliotekai sėkmingai vykdant tarptautinės kvalifikacijos projektus Suaugusiųjų švietimo kategorijoje Virginija yra įgijusi tarptautinio bendradarbiavimo su pažangiomis Europos bibliotekomis, kurių viena iš veiklos sričių yra suaugusiųjų švietimas, patirties. Projektų partnerių paieška, darbo stebėjimo vizitų programų rengimas drauge su priimančiosiomis bibliotekomis, aktyvus dalyvavimas tarptautinėse stažuotėse, projektų rezultatų sklaida Lietuvos bibliotekininkų bendruomenei – tai Virginijos profesinės veiklos sritys, kuriose ji aktyviai dirba nuo 2014 metų, bibliotekai pradėjus įgyvendinti „Erasmus+“ programos projektą „Tarptautinė kvalifikacija novatoriškoms bibliotekų idėjoms“. Už aktualius, kokybiškus straipsnius 2018 m. Virginijai suteiktas „Epale“ andragogo vardas.

Nuotolinio bendravimo galimybe pasinaudojo ne tik jau esami klubo LET‘S TALK nariai, kurie nenorėjo praleisti galimybės ir toliau kalbėtis angliškai. Prisijungė ir naujų narių, norinčių pagerinti savo anglų kalbos kalbėjimo įgūdžius.

Kalbų mokymosi entuziastai puikiai vertina galimybę susitikti ir bendrauti virtualiojoje erdvėje. Klubo LET‘S TALK narė Vaiva sako, jog, nors gyvas bendravimas visuomet pranašesnis už nuotolinį, visgi  dabartinėje dėl pandemijos susidariusioje situacijoje nuotolinis mokymasis leidžia sutaupyti laiko (nereikia eiti iš namų). Vaivos nuomonę palaiko kita grupės narė Asta, kuri itin džiaugiasi galimybe prisijungti prie virtualaus klubo susitikimo būdama bet kur, be to, vaikams šiuo metu taip pat būnant namuose, ji gali visuomet juos matyti. Nuo pat klubo įkūrimo pradžios jį lankanti ir nei vieno susitikimo nepraleidžianti Vilma sako, jog jai nuotolinių klubo susitikimų pliusas yra ir tai, kad dalyviai priversti išeiti iš savo komforto zonos – kiekvieno užsiėmimo metu kiekvienas ne kartą išsako savo nuomonę, komentuoja kitų dalyvaujančiųjų pasisakymus, užduoda klausimus.

Vida, Gintaras, Ligita pasiilgsta gyvo betarpiško bendravimo bibliotekoje, nes per netrumpą klubo gyvavimo laikotarpį jo nariai jau tapo ne tik vienminčiais, bet ir bičiuliais. Tačiau kalbų mokymosi entuziastai vertina ir mažų grupių nuotolinius angliškus pašnekesius, nes, pasak jų, tai puiki galimybė kalbėti dažniau ir daugiau. Klubo narė Rūta sako, jog tokiems nuotoliniams pašnekesiams jai itin patogi atrodo ZOOM platforma. Vienos aktyviausių klubo narių Jūratės nuomone, nuotolinio mokymosi  platformos padeda žmonėms greitai ir kokybiškai susisiekti ir bendrauti su klubo moderatoriumi ir dalyviais. Jūratei svarbu ne tik gauti informaciją, bet ir matyti kitų pašnekovų veidus ir emocijas, nes būtent jos padeda geriau suprasti užsienio kalbos subtilybes.