Sveikiname Zarasų viešosios bibliotekos direktorę Danutę Karlienę, pelniusią geriausio bibliotekos vadovo vardą

Danutė Karlienė
Zarasų viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė. Nuotr. Zarasų viešosios bibliotekos

Pirmąją Nacionalinės bibliotekų savaitės dieną, balandžio 23 d., 10 val. internetu vyko tiesioginė transliacija iš nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, kur vyko geriausių Metų bibliotekininkų konkurso apdovanojimai. Iškilmingo renginio metu buvo apdovanota Zarasų viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė, tapusi Lietuvos Metų vadove.
Sveikiname ir džiaugiamės įvertinimu!

Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Metų geriausių bibliotekininkų vardų suteikimo ir premijų skyrimo tikslas – įvertinti bibliotekininkų nuopelnus Lietuvos kultūrai, paskatinti juos aktyvesnei profesinei veiklai. Vardai ir premijos skiriamos už reikšmingiausius darbus bibliotekų veikloje ir išskirtinius profesinius laimėjimus 2019 metais. Lietuvos Bibliotekų tarybos sprendimu ir LR Kultūros ministro įsakymu Zarasų viešosios bibliotekos direktorei Danutei Karlienei Metų vadovo vardas ir premija suteikti už indėlį kuriant modernią regione daugiafunkcinę ir naujų bendrysčių biblioteką, naujų technologinių paslaugų tobulinimą bei aktyvų vietos bendruomenių įtraukimą į kultūrinį pažinimą 2019-aisiais metais.

Trumpa 2019 m. veiklos apžvalga

2019 m. bibliotekos priestate vaikų ir jaunimo edukacinėje erdvėje atidarytas Šeimos skaitmeninių veiklų centras, kurio kūrimas vyko dvejus metus. Jaunimas turi daug galimybių naudotis šiuolaikinėmis technologijomis, vyresni mažiau. Siekta, kad bibliotekose visi turėtų lygias galimybes stebėti pažangą, apie ją sužinoti ir išbandyti. Įgyvendintas labai svarbus 2014-2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos remiamas projektas „Švietimui ir gerovei skirtų šeimos skaitmeninių veiklų centrų sukūrimas Rytų Aukštaitijoje ir Pietų Latgaloje“. Jo metu skaitmeninių veiklų centrai sukurti ir Utenos (pagrindinis partneris), Daugpilio ir Preilių bibliotekose. Šeimos skaitmeninių veiklų centre atsirado LEGO robotų programavimo, 3D projektavimo ir piešimo, virtualios realybės pažinimo ir kitos galimybės. Kompiuterinės technologijos derintos su sveiku judėjimu – sukurtas interaktyvios kelionės dviračiu turas po Pietų Latgalą ir Rytų Aukštaitiją. Mindami dviratį lankytojai gali aplankyti šio sėliško regiono žymiausias vietas. Yra įtraukti vilojantys elementai – minant dviratį galima rinkti taškus už greitį. Virtualus turas „Utena–Daugpilis–Zarasai–Preili“ leidžia užsidėjus virtualios realybės akinius pasižvalgyti po šiuos keturis miestus ir susipažinti su gražiausiomis žmonių mėgstamomis vietomis. Edukacijai pasitelktos Kinect viktorinos, skatinančios pažinti Latvijos ir Lietuvos pasienio regionus. Įdiegtos ibeacon (bluetooth) technologijos, kurių jutikliai nustato vartotojo buvimo vietą bibliotekoje ir į jo mobilųjį telefoną siunčia jam aktualią informaciją. Biblioteka sukūrusi mobilią programą „Lietuvos –Latvijos literatūros bibliotekos ir literatūros gidas. Pažinti naujausias technologijas svarbu visiems. Bibliotekos darbuotojai baigė LEGO Mindstorms robotikos, Kinect, 3D programavimo, Atvirųjų ženkliukų kursus ir pagal sukurtas metodines priemones mokslo metais vedė edukacinius užsiėmimus gyventojams. Edukaciniai LEGO robotikos ir 3D programavimo užsiėmimai grupėms vyko trečiadieniais. Organizuotos individualios ir grupinės pažintinės ekskursijos. Užsiėmimuose dalyvavo per 600 dalyvių, sulaukta per 1,5 tūkst. lankytojų.

2019 m. D. Karlienės iniciatyva buvo kuriamos naujos partnerystės. 2019 m. kartu su Zarasų rajono savivaldybė viešosios bibliotekos priestato III a. įkūrė bendradarbystės erdvę (Zarasai HUB), kurią darbo atostogų iniciatyvos metu spėjo išbandyti ir įvertinti Londono, Berlyno startuolių kūrėjai bei programuotojai, Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų skirtingų profesijų nuotolinio darbo entuziastai. Pasiūlyta moderni darbo aplinka su vaizdu į ežerą, kuri motyvuoja darbuotojus ir didina jų produktyvumą. Zarasų bendradarbystės erdvės lankytojai galėjo naudotis bevieliu internetu, atviromis darbo ir poilsio erdvėmis, vaišintis kava, arbata ir užkandžiais. Dirbti, ilsėtis ar užsiimti joga ant bibliotekos stogo įrengtoje vasaros terasoje.

Bendradarbiavimas tarp institucijų yra sprendimas daugeliui įvairių iššūkių, su kuriais susiduria bendruomenės.2019-aisiais metais Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija Zarasų viešajai bibliotekai už iniciatyvas telkiant bendruomenę, veiklas, mažinančias socialinę atskirtį, bendradarbiavimą su įvairiomis institucijomis ir asmenimis skyrė nominaciją Partnerysčių biblioteka.

Viešojoje bibliotekoje 2019 m. rinkosi ir bendras veiklas organizavo Ignalinos visuomenės sveikatos biuras, Zarasų skyrius, Zarasų švietimo pagalbos tarnyba, Zarasų rajono jaunimo „Apskritas stalas” dalyviai, Zarasų bitininkų draugija, Zarasų „Rotary“ klubas, Ignalinos pasienio rinktinė, Zarasų krašto žmonių su negalia sąjunga, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, Nacionalinis kraujo centras ir Santaros klinikų centras.

2019 m. ZRSVB direktorė D. Karlienė parengė projektą „Knygos šventė (literatūriniai tiltai Utenos regione)” ir pritraukė papildomą finansavimą iš Kultūros rėmimo fondo. Projekte numatytos veiklos sujungė penkių regiono rajonų (Zarasų, Molėtų, Ignalinos, Utenos ir Anykščių) literatus į prasmingus kūrybinius sambūrius, suaktyvino regiono vietos kuriančiųjų literatūrinį gyvenimą, leido supažindinti su žymiais profesionaliais Lietuvos literatūros ir muzikos kūrėjais: poetais zarasiete poete Jurgita Jasponyte, rašytoju, vertėju, literatūros kritiku Mariumi Buroku, aktore, dramaturge Daiva Čepauskaite, poetu Viktoru Rudžiansku, smuikininkais Vilhelmu ir Viktorija Čepinskiais, aktoriumi Mindaugu Valiuku ir teatro ir kino aktore Valda Bičkute, klausytis poeto Vainiaus Bako ir bardo Kazimiero Jakučio, poeto Mariaus Buroko ir bardo Domanto Razausko, poetų Stepo Eitminavičiaus, Petro Panavo, Vytauto Kazielos, Reginos Katinaitės Lumpickienės, Rūtos Mikulėnaitės Jonuškienės. aktoriaus, bardo Giedriaus Arbačiausko, poeto Donaldo Kajoko, saksofonisto Visvaldo Jonušo, poetės Meilės Kudarauskaitės, literatų klubų narių Zarasiečiams ir miesto gimtadienio, vykstančio per Žolines, svečiams organizavo kasmetinę Zarasų knygų šventę – Mažąją knygų mugę (kasmet organizuoja nuo 2008 m.), kurioje dalyvavo dvylika įvairių Lietuvos leidyklų, edukacines veiklas šeimoms miesto aikštėje ir literatūros ir muzikos renginį ,,Nakties skaitymai“, kur savo kūryba dalinosi profesionalūs poetai ir dainuojamosios poezijos atlikėjai, o partneriai buvo VšĮ Rašytojų klubas, leidyklos, Zarasų literatų klubas ,,Virš tylos“, laikraščio ,,Zarasų kraštas“ redakcija, švietimo ir kultūros įstaigos, savanoriai. Knygos švente susidomėjo per tūkstantis lankytojų.

2019 m. inicijuoti 10 profesionalių menininkų parodų atidarymai: menininko Šarūno Šimulyno grafikos darbų paroda, skirta jo 80-ųjų gimimo metinių paminėjimui, menininkės Aušros Mačiulytės tapybos ir keramikos darbų paroda „Prisikėlimas“, menininkės Sofijos Kanaverskytės tekstilinių vėliavų paroda „Lietuvos didieji“, dailininkų Romualdo Pučeko ir Eugenijaus Raugo piešinių ir keramikos darbų paroda, gamtos fotografų klubo „Žalias skėtis“ 20 fotografų paroda, Irinos Aleksandrovnos Petrosianc jungtinė mandalų ir gėlių paroda „Šviesos ir spalvų harmonija“, jaunųjų skulptorių objektų, instaliacijų, skulptūros projekto paroda „GURRRGUTIS 8/9″, dailininkės, dizainerės Ulos Šimulynaitės inicijuota plakatų ekspozicija autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos tema „Nei kartu nei saldu”, keramiko Vytauto Valiušio juodosios keramikos darbų paroda, menininko Zoran Dordevic (Đorđević) iš Serbijos fotografijų paroda, Zarasų fotografų – Gintauto Antanavičiaus, Rimanto Bikulčiaus, Vasilijaus Kukonenkos, Algimanto Navicko ir Stanislovo Sinkevičiaus – darbų paroda „Penki žvilgsniai – šeši žingsniai“.

D. Karlienė, kaip Lietuvos bibliotekininkų draugijos Zarasų skyriaus narė, iniciavo ir parengė projektą „Rinktinė „Ežerų šneka“ – zarasiškiams“ (projekto vadovė D. Karlienė), kuri dalinai finansavo Zarasų rajono savivaldybė. Išleista Zarasų krašto kūrėjų rinktinė „Ežerų šneka“. Kūrybos almanache – 32 autorių poezija bei 14 gerai žinomų Zarasų krašto fotografų darbai, kuriuos sutelkė menininkas Alvydas Stauskas. Gruodžio 20 d. įvyko šventinis knygos sutiktuvių vakaras, kuriame dalyvavo poetai, fotografai, bendruomenės nariai, visi – neabejingi poetiniam žodžiui. Skambėjo muzika, kurią kanklėmis atliko Skaidrūnė Baliūnaitė. Po posmą literatų kūrybos skaitė bibliotekos suaugusiųjų teatro „Juodai balta“ grupė.

D. Karlienės iniciatyva 2019 m. aktyvią veiklą vystė bibliotekos suaugusiųjų teatras, visuomenei parodyti naujas spektaklis – komedija „Girti“, pastatytas pagal pasaulyje pripažinto rusų dramaturgo Ivano Vyrypajevo pjesę. Su vienu labiausiai laukiamų ir intriguojančių spektaklių aplankyta Utena, Trakų Vokė, Dusetos, Panevėžys, o metus vainikavo lapkričio 15 – 18 dienomis projekto „Lietuva be sienų“ rėmuose viešnagė Vokietijoje, Lampertheim-Hüttenfeld miestelyje, pačioje Europos širdyje įsikūrusioje Vasario 16-osios gimnazijoje.

2019 m. D. Karlienės iniciavo paslaugą lankytojams – ji organizavo ekskursijas. 2019 m. Zarasų viešojoje bibliotekoje apsilankė svečiai ir turistai iš kaimyninių šalių: Vokietijos, Latvijos, Estijos, pedagogų grupės iš Vilniaus, Rokiškio, Kėdainių, Panevėžio; senjorų grupės iš Raseinių, Telšių, Šakių, Šiaulių, Nemenčinės; neįgaliųjų grupės iš Klaipėdos, Vilkaviškio, Alytaus; tremtinių klubas iš Pasvalio; gimnazistai iš Kuršėnų, Akmenės, Visagino, Vilniaus, Raseinių gimnazijų; „Čičirio“ stovyklos stovyklautojai; bendruomenių nariai iš Vilniaus, Alytaus, Skuodo, Pasvalio, Raseinių, Anykščių ir verslininkų grupės iš Vilniaus, Alytaus, Kauno.

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos