Laisvų vaikų diskusija apie laisvės gynėjus šaulius

diskusija apie laisvės gynėjus šaulius

Kad gyventume laisvoje Lietuvoje ir minėtume jos 30-ies Nepriklausomybės metų sukaktį, teko daug laisvės kovų įveikti ir daug paaukoti. Tėvų ir protėvių nueitas kelias suteikė galimybę šiandien bibliotekoje džiaugtis su Panevėžio rajono Paįstrio Juozo Zikaro gimnazijos ketvirtokais. 

Tai vaikai, augantys laisvoje ir Nepriklausomoje Lietuvoje. Kartu su vyr. mokytoja Gitana Normante jie papuošė biblioteką savo piešiniais apie laisvės gynėjus, žmones, padėjusius iškovoti Nepriklausomybę. Diskutavome – kas gi tas laisvės gynėjas? 

Istorikas ir šaulys Norbertas Černiauskas palengvino mums šią užduotį, pristatydamas vaikams savo parašytą knygą „Apie šaulius, riterius ir drakonus Lietuvoje“. N. Černiauskas sako norėjęs reabilituoti suprimityvintas tautiškumo, patriotizmo, pilietiškumo sąvokas, o tai padaryti geriausia nieko apie sudėtingą Lietuvos istoriją neslepiant ir nenutylint. Smagiai iliustruota knyga supažindina jaunuosius skaitytojus su mūsų praeitimi ir įrodo, jog riteriai gyvena ir dabar Lietuvoje! 

„Noriu skaitytojams parodyti, kad tokios sąvokos kaip atsakingumas, pagarba kitam nėra viso labo nuolat kartojamos klišės, bet kad jos reiškia labai realius dalykus, kasdienius smulkius darbus, kuriuos kiekvienas galime atlikti. Laisvės gynėjais galime būti kiekvienas iš mūsų – ir mokykloje, ir namie, ir atostogaudami galime imtis riteriškų žygių, kurdami Nepriklausomą Lietuvos valstybę.“

 Prie diskusijos prisijungė ir Panevėžio Alfonso Smetonos šaulių 5-oji rinktinė. Rinktinės vadas Audrius Mordasas su pagalbininkais padovanojo vaikams ir bibliotekai žurnalų „Trimitas“ bei knygų „Apie šaulius, riterius ir drakonus Lietuvoje“.

Ketvirtokai visas mintis, kurių nespėjo išsakyti ir kurios kilo po diskusijos, sudėjo iliustracijomis į „Laisvų vaikų knygą apie laisvę“. Ši knyga, skirta paminėti kovo 11-osios sukaktį, trumpam stabtelėjo Panevėžio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje ir netrukus tęs savo kelionę jau kitose regiono bibliotekose.  

Branginkime ir puoselėkime gerais darbais šią Laisvės Pavasario datą!  

Parengė vyr. bibliotekininkė L. Žukauskaitė