Belaukiant pavasario

edukacija

Jau keletą metų graži bičiulystė sieja bibliotekos Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Vaikų literatūros ir edukacijos skyrių su Anykščių bendruomeninių vaikų globos namų auklėtiniais ir jų socialine pedagoge Ilona Sargiūniene.

Neatsitiktinai ir šiemet, žiemos išvarymo šventę kūrybingai, smagiai ir jaukiai leidome kartu – skyriuje vyko etnografinė popietė „Užgavėnių šėlsmas“.

Popietę  pradėjome aplankydami bibliotekos salėje eksponuojamą Anykščių rajono Svėdasų Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos mokinių sukurtų kaukių parodą, kurioje vieną iš savo darbų pristatė ir mūsų popietės dalyvis.

Pasigrožėję įspūdinga mokinių  kūrybą, prisiminę mūsų krašto Užgavėnių papročius bei tradicijas, pasisėmę įdomių minčių, panorome ir patys išbandyti kaukių gamybą. Šios šventės tradicija – sukurti kuo labiau gąsdinančias persirengėlių kaukes, su kuriomis reikia išvaryti žiemos pilkumą ir linksmybėmis žadinti pavasarį.

Vaikams puikiai sekėsi gaminti kaukes: vieni piešė, kiti iš kartono kirpo kaukių formas, spalvino ir puošė pakulomis, auskarais…

Pasigaminę kaukes ir  pasivaišinę pagrindiniu Užgavėnių patiekalu – gardžiais blynais su uogiene ir kvapnia arbata, vaikai atsisveikino pažadėję kartu su More „išvaryti“  per metus susikaupusi pyktį, blogus darbus, visus nesutarimus…

Vaikų literatūros ir edukacijos skyriaus informacija
Nuotraukos Violetos Matelienės