Susitikimas su knygos „Graudaragio užkalbėjimas“ autore

Siiri enoranta
Urtė Liepuoniūtė ir Siiri Enoranta pristato knygą bibliotekoje

Bibliotekoje fantastinės literatūros gerbėjai susitiko su knygos „Graudaragio užkalbėjimas“ autore, suomių rašytoja Siiri Enoranta ir šios knygos vertėja Urte Liepuoniūte.

Siiri Enoranta – viena garsiausių jaunųjų Suomijos autorių, apdovanota įvairiais prizais ir pripažinta visame pasaulyje. Skaitykite plačiau.

Knygoje pasakojama apie alternatyvų pasaulį, kuriame persipina valdžios troškimas, meilė, liūdesys, kovos ir menas.  Istorijoje netikėtai susitinka du pasauliai: atokioje saloje gyvenanti liūdesio žmonių tauta, valdoma magiškų galių turinčios princesės Sadėjos, ir kitoje vandenyno pusėje išvien su gamta gyvenanti Graudaragio tauta. Pasakojimą pateikia daug veikėjų, todėl skaitytojas lengvai gali pasirinkti savo poziciją šioje tamsioje, žiaurioje, aistros ir vilties pripildytoje istorijoje.

Literatūra visada užėmė svarbią vietą Siiri gyvenime. Dar būdama maža klausydavosi mamos skaitomų knygų, išmokusi skaityti greitai perėjo nuo vaikiškų knygelių į klasikų romanus. Tiek skaitymas, tiek rašymas padeda autorei pabėgti nuo realybės ir pasinerti į fantazijų pasaulį. Tikriausiai todėl jai mieliausias yra fantastikos žanras, nors pati autorė savęs į rėmus nespraudžia: „aš tiesiog rašau, negalvodama ar tai magija, ar realybė, leidžiu skaitytojui nubrėžti liniją tarp realybės ir vaizduotės“.

Susirinkusius taip pat žavėjo knygoje aprašytų veikėjų paveikslų stiprumas ir išbaigtumas, paklausta iš kur sėmėsi įkvėpimo ir psichologinių žinių, autorė atsakė: „aš išgyvenau daug gyvenimų knygų pagalba“. Pirmieji autorės romanai distopiški, tamsūs, vyrauja liūdesio, ilgesio temos, tai atspindi ir tuometinius asmeninius išgyvenimus. Dabar autorė šypsosi ir sako, kad atėjo magijos, laimės ir šilumos laikas tiek jai, tiek jos knygoms – nuo distopijos ji žengia į utopiją. Balandžio mėnesį autorė išleis naują knygą, kurios su nekantrumu jau lauksime ir mes. O šeštąjį Siiri romaną „Graudaragio užkalbėjimas“ jau galite rasti mūsų bibliotekoje.

Po susitikimo S. Enoranta išskubėjo į 21-ąją Vilniaus knygų mugę, kur šeštadienį pristatė savo knygą vilniečiams.

Dėkojame leidyklai „Tyto Alba“, Šiaurės ministrų tarybai ir FINI už šį susitikimą.