Pluoštų pažinimo dirbtuvės

Pluoštų pažinimo dirbtuvės

Praėjusio šeštadienio vidudienį Svėdasų bibliotekoje vyko labai įdomus, spalvingas, jaukus edukacinis renginukas. Charizmatiška menininkė, verpėja Aliona Nova supažindino su įvairiais augaliniais, sintetiniais ir gyvulinės kilmės pluoštais iš viso pasaulio iš kurių galima verpti siūlus ir su kuriais dirba ji pati.

Patikrinome iš banano pluošto verptų siūlų stiprumą ir įsitikinome, kad ne veltui japonai būtent jį renkasi savo kimono gamybai. Pajutome prabangaus šilko švelnumą ir „šilko atliekų“ pluošto grožį. O kur dar dilgėlių, mėtų, kanapių, svetimšalių linų… Smalsu buvo paliesti kepurėlę megztą su katės siūlais, kurie priduoda ne tik šilumos, bet ir jaukaus pūkuotumo įspūdį. Neįtikėtina, kad laboratorijoje iš kukurūzo masės įmanoma sukurti pluoštą, tinkamą siūlų gamybai. Dar sunkiau suvokti, kad ir perdirbtas plastiko butelis taip pat gali virsti siūlais, tinkančiais megzti. Verpėja į renginį atsivežė savo verpimo ratelį, kurį parsisiuntė iš Naujosios Zelandijos. Visoms buvo įdomu apžiūrėti ir palyginti su tradiciniu lietuvišku rateliu. Šiuolaikiškas modernus verpimo ratelis turi dvi paminas ir minamas abejomis kojomis, nekelia jokio triukšmo. Buvo smalsu pamatyti, kaip juo verpiami siūlai, tad, pirmiausia, visos turėjome padirbėti ir perdirbti nebereikalingų siūlų likučius. Juos „šukavome“ rankiniais karštuvais ir žavėjomės besimaišančiomis siūlų, virstančių pluoštu, spalvomis. Iškarštų siūlų „debesėliai“, labiausiai džiuginę vaikučius, Alionos rankose ėmė virsti įspūdingais siūlais, kokių įprastose siūlų parduotuvėse nenusipirksi.

Menininkė norėtų, kad mezgimas ir siuvinėjimas vėl būtų populiarus ir mėgstamas užsiėmimas kiekvienuose namuose, kad daugiau žmonių užsiimtų kūryba ir vilkėtų savo sukurtus drabužius ar bent aksesuarus.

Aliona atvežė savo siūlais siuvinėtų peizažų parodėlę. Kiekvienas su atskira ir tikrai įdomia istorija. Vieni darbai įkvėpti kino filmų, kiti – knygų ar draugų gyvenimų.

Renginyje dalyvavusios mergaitės gavo dovanų perdirbtų siūlų ir po nėrimo vąšelį su intencija atrasti nėrimo ir mezgimo džiaugsmą.

Su menininke sutarėme susitikti ir vėl. Šį kartą išbandyti Alionos suverptus įspūdingus siūlus mezgimo procese. Tad ruoškite virbalus bei vąšelius ir sekite bibliotekos naujienas.

Kam smalsu sužinoti apie Alionos Novos veiklą daugiau, kviečiame užsukti į Facebook paskyrą facebook.com/verpeja.

Svėdasų bibliotekos informacija