Jaunieji kūrėjai maudėsi prizų lietuje

„Jaunųjų kūrėjų almanacho 2019“ sutiktuvės ir „Sidabrinio Nevėžio“ apdovanojimai

„Jaunųjų kūrėjų almanacho 2019“ sutiktuvės ir „Sidabrinio Nevėžio“ statulėlių Metų literatui ir Metų iliustruotojui įteikimo ceremonija bibliotekoje visada didelė šventė kuriančiam jaunimui. Šįkart į ją susirinko gausus būrys jaunųjų literatų ir jaunųjų dailininkų iš Panevėžio miesto, Panevėžio rajono, Pasvalio, Rokiškio raj. Pandėlio  gimnazijų bei progimnazijų.

Jau tradicija tapo šią šventę pradėti daina „O mes skubam“ (komp. L. Vilkončius, teksto autorė R. Pukalskaitė), tarsi viso projekto himnu, nusakančio jaunų žmonių lūkesčius. Šįkart dainą atliko jaunoji projekto kūrėja Andrėja Žilytė iš Panevėžio raj. Velžio gimnazijos.

Projekto sumanytojas ir vadovas Arnoldas Simėnas džiaugėsi dalyvių gausa, jų brandžia kūryba, eksperimentais, tuo, kad projektas sujungia literatūrą, dailę ir dainuojamą poeziją, dėkojo partneriams, be kurių nebūtų galima įvykdyti daugelio sumanymų. Jis ne tik pristatė staigmeną – Elenos Mezginaitės rinktinės „Mano senas drauge“ trečiąjį leidimą, bet ir dovanojo šią naują, dar spaustuvės dažais kvepiančią  knygą visiems jaunuosius talentus ugdantiems mokytojams. O taip pat sakė turintis viltį, kad lietuvių kalbos mokytojai paskirs vieną kitą pamoką šios poetės kūrybai.

Renginį nuotaikingai, šmaikščiai vedė poetė Solveiga Ska ir bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vadovė Greta Kėvelaitienė.

Šiais metais almanachui kūrybą pateikė 100 literatų ir 49 iliustruotojai. Bibliotekoje juos užklupo dovanų ir prizų lietus. Visi  apdovanoti „Jaunųjų kūrėjų almanachu 2019“ ir šventės ženkleliu.

 „Sidabrinio Nevėžiuko“ diplomais apdovanoti literatai: panevėžiečiai Adelina Tomkevičiūtė iš  Rožyno progimnazijos, Nedas Vaičekonis ir Karolina Motiejūnaitė iš „Minties“ gimnazijos, Klaudija Mackevičiūtė iš Raimondo Sargūno sporto gimnazijos, Beatričė Banevičiūtė ir Kamilė Vaišaitė iš J. Balčikonio gimnazijos, Agnė Ulbikaitė  ir Mingailė Bartašiūtė iš „Vyturio“ progimnazijos, Ieva Pilkauskaitė iš Panevėžio rajono Velžio gimnazijos, pasvalietė Patricija Mažeikaitė iš Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos, buvusi panevėžietė Mūza Olimpija Svetickaitė iš Palangos senosios gimnazijos.

„Sidabrinio Nevėžiuko“ diplomais apdovanoti 9 iliustruotojai – Panevėžio dailės mokyklos mokinės: Atlanta Puodžiūnaitė, Aurėja Ragažinskaitė, Diana Šaškovaitė, Ieva Gaspariūnaitė, Kamilė Dagytė, Oriana Šilinytė, Šarūnė Širmenytė  ir Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos mokinės: Ugnė Macionytė ir Augustė Škulevičiūtė.

Kelis specialius prizus įsteigė rėmėjai. Prizą „Iliustracijos charakteris“, kurį įsteigė LR Seimo narys Bronislovas Matelis, pelnė Panevėžio dailės mokyklos mokinė Austėja Glušokaitė. Nominacijoje „Už stilingą ir menišką vertimą iš užsienio kalbos“ J. Balčikonio gimnazijos mokiniui Andrejui Bukar prizą įteikė LR Seimo narys Povilas Urbšys. Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas įteikė prizą „Už saviraiškos menuose ieškojimus“ Lukui Varanauskui, baigusiam J. Miltinio gimnaziją. Pasvalio P. Vileišio gimnazijos mokinė Giedrė Rapševičiūtė pelnė internetinio dienraščio „Jūsų Panevėžys“ įsteigtą prizą „Žodžio talpumo atradimai“, kurį įteikė žurnalistė Raimonda Mikučionytė.

Renginio kulminacija, kai paskelbiama, kas šiais metais laimėjo svarbiausius apdovanojimus, kam bus įteiktos  „Sidabrinio Nevėžio 2019“ statulėlės. Jų autorius – skulptorius Vytautas Tallat-Kelpša.

Metų iliustruotoja išrinkta Evija Židonytė iš Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos. Jos mokytoja Daiva Laurinavičienė. Statulėlę ir diplomą Evijai įteikė išskirtinių parodų kuratorius Albinas Vološkevičius.

Metų literato vardą ir „Sidabrinio Nevėžio 2019“ statulėlę pelnė Panevėžio J. Miltinio gimnazijos mokinė Miglė Bukauskaitė. Jos lietuvių kalbos mokytoja Ramutė Matusevičiūtė. Apdovanojimą įteikė aktorė, režisierė Karolina Masiulytė-Paliulienė, kurios šeimai priklauso J. Masiulio knygynas.

Miglė sakė, kad rašyti pradėjo būdama 6-oje klasėje. Tiesiog prisikaupė daug įspūdžių ir norėjosi juos išlieti. „Kiekvienas kūrinys gimsta iš kažkokios emocijos. Rašiau tik sau. Apie tai žino šeima, draugai, vertinantys mano pomėgį ir mane palaikantys. Esu jau vienuoliktoje klasėje, bet dar neapsisprendžiau, ką studijuosiu. Jei kūrybos kelias ir nebus pagrindinis, tai jis bus mano hobis“, – kalbėjo jaunoji literatė, prisipažinusi, kad visiškai nesitikėjo, jog taps laureate, bet labai apsidžiaugusi įvertinimu.

Evija pasakojo, kad visą gyvenimą kažką kūrusi: piešusi, klijavusi, lanksčiusi, vaidinusi, tačiau tik pradėjusi mokytis V. Mikalausko gimnazijoje ėmė labiau gilintis į dailę. „Darai tai, kas tave džiugina, visas procesas yra meno dalis, tai duoda prasmę. Man didelę reikšmę turi jau tai, kad aš galiu padėti juodą dažų dėmę ant popieriaus arba baltą ant juodo. Intriguoja ir asmeninės temos, ir visuomeninės. Sunku paaiškinti piešinį, nes geriau savo mintis išreikšti gali spalvomis, figūromis. Apdovanojimas džiugina, bet juk ne dėl jo kuri. Daugelis menininkų buvo nepripažinti, bet jie žinojo, ką daro ir kodėl. Man svarbu ištransliuoti savo idėją ir visi, kurie sugeba tą padaryti man yra autoritetai“, – sakė Evija, jau trečius metus dalyvaujanti šiame projekte. Ji gali pasidžiaugti ir dar vienu solidžiu apdovanojimu, nes tapo respublikinio konkurso – kultūrinio klasės žurnalo „Baltas kambarys“ laureate, pateko į geriausiųjų penketuką.

„Man labai gražus pats projekto šūkis „Pastebėk kuriantį“. Mes turime daug gabių mokinių, kuriuos daug ko išmokome, bet čia reikėtų, kad pats mokinys kurtų, o mes palaikytume jo kūrybiškumą“, –  teigia V. Mikalausko menų gimnazijos mokytoja Daiva Laurinavičienė.

Po oficialiosios dalies jaunieji kūrėjai susibūrė bendrai fotografijai ir smagiam pabendravimui.

Valdo Somovo nuotraukos.