Jaunojo kūrėjo premijų laureatų knygos Bibliotekoje

G. Ambrazaitės ir M.P.E. Martynenko knygos

Žengimas į naują dešimtmetį – puikus metas skaityti šiuolaikišką literatūrą. Jeigu dar nespėjote atrasti dviejų jaunų, talentingų autorių, o dabar ir Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premijų laureatų Gretos Ambrazaitės ir Mariaus Povilo Elijaus Martynenko kūrybos, kviečiame susipažinti.

Greta Ambrazaitė

Greta Ambrazaitė
Greta Ambrazaitė bibliotekos Atviroje jaunimo erdvėje „Jaunimo knygų klubo“ susitikimo metu

Kaip pati save pristato, Greta Ambrazaitė – kūrėja iš Vilniaus, iš rajono, kuris panašus į apleistą kosminę stotį. G. Ambrazaitė yra humanitarinių mokslų atstovė, baigusi studijas Vilniaus universiteto filologijos fakultete, kurio koridoriais žingsniavo tokios istorinės asmenybės kaip lietuvių kalbininkas ir rašytojas Konstantinas Sirvydas, poetas Adomas Mickevičius, istorikas, rašytojas, švietėjas Simonas Daukantas ir kiti. Rodos, autentiška universiteto aplinka įkvepia kurti…

Greta Ambrazaitė literatūros horizontuose pastebėta 2018 metais, laimėjusi Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos organizuojamą „Pirmosios knygos“ konkursą už eilėraščių rinkinį „Trapūs daiktai“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla). Tais pačiais metais leidinys nominuotas „Metų knygos rinkimuose“ poezijos kategorijoje, kūrėja apdovanota „Jaunojo jotvingio“ premija, dalyvavo bibliotekos organizuotame literatūros festivalyje „Panevėžio literatūrinė žiema“, kur pelnė „Literatūrinės lapės“ vardą. Kūryba taip pat publikuota kultūrinėje spaudoje, almanachuose („Poezijos pavasaris“, „Poetinis Druskininkų ruduo“, „Literatūrinės slinktys“, „Literatūra ir menas“).

Miegas

„[…] miegas stipresnis už bučinius ir nuostabias istorijas,
aprašomas knygose, net ir nuodais suvilgytais puslapiais,
stipresnis nei žodis būstas, ar spynos ant rojaus grotų,
kambarių katafalkų tamsa, kurioj veisiasi irstantys žmonės […]“

– G. Ambrazaitė „Trapūs daiktai“

Kaip galima pastebėti eilėraščio ištraukoje, „Trapūs daiktai“ – dramatiški ir tamsių atspalvių tekstai, kuriuose gausu metaforų. Poetė savo tekstais nesistengia šokiruoti, nes tamsą laiko neatsiejama literatūros dalimi, o metaforas vartoja poetizuotų vaizdinių kūrimui.

Marius Povilas Elijas Martynenko

M. P. E. Martynenko
M. P. E. Martynenko bibliotekos konferencijų salėje „Jaunimo knygų klubo“ susitikimo metu

M. P. E. Martynenko – įvairias veiklos sritis išbandęs kūrėjas, dabar – aktorius, dramaturgas ir poetas. M. P. E. Martynenko kūrybinį kelią pradėjo kaip poetinės improvizacijos meno – slemo – atlikėjas. Slemą galima laikyti vienu įdomiausių šiuolaikinių literatūrinių reiškinių Lietuvoje, kasmet įgyjančiu vis didesnį pagreitį ir sulaukiančiu vis daugiau gerbėjų. Žanro skiriamasis bruožas – tai nusistovėjusių normų griovimas, kuris atsiskleidžia ir drąsiuose, tragikomiškuose, asmenine patirtimi paremtuose M. P. E. Martynenko tekstuose. Šie tekstai 2018 m. sugulė į rašytojo debiutinę knygą „Be penkių pasaulio pradžia“ (leidykla „Tyto alba“).

Nepripratau

“[…] Mano endokrinologas sako, kad aš ir devyni mano draugai –
keturi iš mūsų susirgs vėžiu. Sakau jam, kad man vienodai,
aš atsikratysiu draugų. Jis man sako, kad tokiu atveju pats
vienas susirgsiu keturiais vėžiais. Kelioms sekundėms patikiu
jo žodžiais. […]“

– M. P. E. Martynenko „Be penkių pasaulio pradžia“

2019 m. pasirodė antroji autoriaus knyga „Praeis“ (leidykla „Tyto alba“). Atvira, ekspresyvi, lengvai šokiruojanti. Esė rinkinį lydi autoriaus linkėjimas skaitant patirti malonių ir/ar prasmingų akimirkų.

„Parašysiu tekstus šioje knygoje, vienus kaip moksliukas, kitus kaip sustabarėjęs idiotas.“

– M. P. E. Martynenko apie knygą „PRAEIS“

Netrukus pasirodė trečioji M. P. E. Martynenko knyga „Mirtingumo įrodymai“ (leidykla „Tyto alba“). Joje pateikiami 2011–2019 metais kurti eileraščiai. Kaip užsimenama leidinio pavadinime – knygoje ryški būties tema. „Kartais nebetikiu, kad esu mirtingas. Užmirštu. Paradoksalu, bet man regis, kad būtent tuomet nustoju gyventi. Kai užmirštu mirtį, atidedu viską: mylėsiu rytoj, kalbėsiu rytoj, dirbsiu, rašysiu ir tikėsiu rytoj… nieko nebelieka šiandienai. Veikiausiai dėl to ir yra ši knyga,“ – pristato autorius. Net dvi 2019 metais išleistos autoriaus knygos leidžia teigti, kad šie metai buvo dosnūs kūrybinio polėkio ir itin produktyvūs.

Rasta tarp skeveldrų

„[…] jei skrydis sėkmingas, jo pabaigoje
juodoji dėžė automatiškai ištrina skrydžio įrašą.
jei susimauni, tai bent jau aišku kodėl. […]“

– M. P. E. Martynenko „Mirtingumo įrodymai“

Verta tikėtis, kad 2020-ieji nustebins naujais literatūriniais atradimais ir sulauksime dar daugiau jaunųjų kūrėjų debiutų. Skaitykime!

Knygas galite lengvai užsisakyti bibliotekos elektroniniame kataloge.


Informaciją parengė Megana Pesse