Išeiti ir pasilikti. Arvydo Šliogerio asmenybė ir idėjos

Zitos Šliogerienės nuotrauka
Zitos Šliogerienės nuotrauka
Data:2020-01-17
Laikas:16:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Filosofo prof. Arvydo Šliogerio atminimo vakaras. Dalyvaus filosofo mokiniai doc. dr. Naglis Kardelis, doktorantai: Mantautas Ruzas, Justas Kučinskas, Virginijus Gustas, įžvalgomis dalinsis Remigijus Balčiūnas.

Praeitų metų gruodį visą Lietuvą sukrėtė liūdna žinia – mirė filosofas Arvydas Šliogeris. Galima išvardinti jo titulus: Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, habilituotas humanitarinių mokslų daktaras, ilgametis Vilniaus universiteto profesorius, galima be galo vardinti jo nuveiktus darbus, parašytas knygas, straipsnius, tačiau geriausiai jo asmenybę, jo veiklą gali nusakyti filosofo mokiniai, kuriuos išgirsime šiame išskirtiniame vakare.

„Jei visų laikų lietuvių filosofus vertintume remdamiesi vien filosofinės minties originalumo ir filosofinių intuicijų savitumo kriterijumi, Arvydą Šliogerį turėtume pripažinti ne tik kaip iškiliausią šiuolaikinį, bet ir kaip iškiliausią visų laikų Lietuvos filosofą“, – teigia jo mokinys doc. dr. Naglis Kardelis, savo Mokytoją gretinantis su Sokratu, Martinu Heideggeriu, Mikalojumi Konstantinu Čiurlioniu, Algirdu Juliumi Greimu.

A. Šliogeris, kilęs iš Panevėžio, savo šaknis, jų įtaką filosofinei minčiai nuolat pabrėždavo filosofinėje kūryboje, eseistikoje. Gimęs ir užaugęs mokytojų šeimoje Panevėžio pakraštyje, A. Šliogeris dažnai šią patirtį transkribavo savo veikaluose, publicistikoje, skaitydamas pranešimus konferencijose ar paskaitose studentams.

Gyvenimas sostinėje, studijos, profesūra Vilniaus universitete nenuslopino meilės gimtinei. Nuosavo rankraštyno žymus filosofas neperdavė nei Lietuvos nacionalinei, nei Vilniaus universiteto ar Mokslų akademijos bibliotekoms, bet patikėjo saugoti savo gimtojo miesto – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai. Šiame fonde saugomi 260 dokumentų originalai, datuojami nuo 1943 iki 2009 metų.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.