Liūdnas vakaras

Valdemaras Kukulas

Lapkričio 28 d. įvyko projekto „Diagnozė: poetas”, kurį dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba, baigiamasis renginys „Liūdnas vakaras”. Į bibliotekos salę gausiai susirinkę kupiškėnai pirmiausia apžiūrėjo ant mobilių stendų eksponuojamą fotografijų ir kitų dokumentų parodą „Diagnozė – poetas. Valdemaras Kukulas”. Buvo prisiminti nuo kovo mėnesio vykdyto projekto svarbiausi renginiai: literatūros vakaras „Nebeturim neskaudančio laiko”, Kupiškio kultūros centro Jaunimo teatro studijos programa „Eilėraščio teatras”, mokinių meninio skaitymo šventė „Diena su poetu Valdemaru Kukulu”, poezijos skaitymai kavinės „Upės kepyklėlė” kiemelyje, Valdemaro Kukulo prizo įteikimas Respublikinio jaunųjų filologų konkurso laureatui Palangoje, projekto pristatymai Panevėžyje, Pasvalyje ir Rokiškyje.

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorė Ligita Kondrotaitė prisipažino, kad V. Kukulą pažinojo nuo devintos klasės, nes mokėsi toje pačioje Kupiškio vidurinėje mokykloje (dabar – Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija), tik Valdas mokslus baigė dvejais metais anksčiau. Lietuvių kalbą ir literatūrą abiems dėstė ta pati nuostabi mokytoja – Genovaitė Vilčinskienė (ji dar buvo ir Ligitos auklėtoja). Aktorė sakė: „Valdas buvo viso mano gyvenimo draugas, ir visai nesvarbu, kad gana retai susitikdavome, o susitikus pagrindinė pokalbių tema būdavo knygos ir literatūra. Jo kūryba gana sudėtinga – tai minties poezija. Programoje „Liūdnas vakaras” eilėraščiai iš paskutinės paties poeto sudarytos knygos „Saulėlydis mano giesmė”. Nelengva buvo, praėjo geras pusmetis kol prisipratinau tuos eilėraščius. O jūs nieko negalvokit – tiesiog klausykit.” Ir tikrai salėje buvo tylu, visi klausėsi, visą valandą skambėjo išraiškingas, kiek prikimęs aktorės balsas ir poezija.

Baigiantis renginiui padėkota ne tik aktorei, bet aktyviausioms projekto dalyvėms – V. Kukulo lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai G. Vilčinskienei, auklėtojai Pulcherijai Jasaitienei, Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai Jolantai Kireilytei, Kupiškio kultūros centro Jaunimo teatro studijos režisierei Vilijai Morkūnaitei. Joms įteiktos gėlės, suvenyrai su Kupiškio simbolika, Kupiškio viešosios bibliotekos direktoriaus Algirdo Venckaus pasirašytos padėkos. Nuoširdžiai dėkoju poeto našlei Deimantei Kukulienei už suteiktą galimybę pasinaudoti šeimos archyvu ir labai vertingus patarimus, savo kolegėms Jolantai, Janinai, Jolitai, Romutei už pagalbą organizuojant projekto veiklas.
Ir visai neliūdnas buvo tas lapkričio pabaigos vakaras, tik liūdna, kad projektas jau baigėsi. Džiaugėsi ir L. Kondrotaitė susitikusi su auklėtoja, seserimi, buvusiais kaimynais, kitais pažįstamais. Buvo gera proga užsukti ir pas Noriūnuose gyvenančią mamą.

Lina Matiukaitė
Kraštotyros ir edukacijos skyriaus vedėja, projekto vadovė

Nuotraukos R. Vilčinskienės, L. Matiukaitės, J. Pipynienės