Įgyvendintas projektas „Menų dūzgės kūrybingai vaikystei“

Menų dūzgės kūrybingai vaikystei

Vaikų kūrybiškumas šiandien tampa vienu iš svarbiausių veiksnių, siekiant visuomenės augimo. Prie vaikų kūrybiškumo augimo prisideda ir bibliotekos, kurios yra skaitymo ir vaikų susibūrimų vieta. Tam, kad vaikas galėtų atsiskleisti, jam reikia ne tik laiko kūrybiniams užsiėmimams, tam tinkamos vietos bei priemonių, tačiau be galo svarbu, kaip tai bus pateikta ir kas su juo bendraus. Tad  Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka,  siekdama prisidėti prie vaikų kūrybiškumo ugdymo, jau 2018 m. rudenį LTKT Tolygios kultūrinės raidos įgyvendinimo regionuose programai teikė projektą „Menų dūzgės kūrybingai vaikystei“. 2019 m. sausio mėnesį projektui, kuris  sujungė Ignalinos, Visagino, Zarasų, Molėtų ir Utenos savivaldybių bibliotekas, pritarta ir skirta 12060 Eur. Tai leido  profesionalių meno kūrėjų ir bibliotekos darbuotojų pagalba plėsti vaikų kūrybinių raiškų įvairovę, meninių priemonių pagalba stiprinti regiono kultūrinį tapatumą, skatinti bendradarbiavimą bei partnerystę organizuojant bendrus apskrities bibliotekų renginius kūrybiškumo ugdymo srityje.

Projekto veiklos, sudarytos iš vaizduotę ir mąstymą lavinančių, kalbinę raišką, kūrybinį aktyvumą ugdančių, bendruomeniškumą skatinančių užsiėmimų, buvo skirtos 5–12 metų vaikams ir tuko 11 mėnesių. Per šį laikotarpį vyko susitikimai su profesionaliais menininkais. Vaikams 5-iose savivaldybėse buvo organizuoti  susitikimai su rašytoja Lina Žutaute ir  knygos „Kniūkai, arba dingusių kojinių paslaptis“ ir „Kakė Makė“ pristatymai, knygos „Draugystė ant straublio galo“ pristatymai ir kūrybinės dirbtuvės, „Raganiukės“ teatro  edukaciniai spektakliai „Bjaurusis ančiukas“, Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos dailininkės Editos Namajūnienės ir aktorės Nijolės Kazlauskaitės Šešėlių teatro pasirodymai su edukacijomis, edukaciniai spektakliai vaikams „Laimė yra lapė“.

Plėtojant partnerystę, aktyviai bei tikslingai reprezentuojant bibliotekų kūrybinių veiklų įvairovę plačiai auditorijai Ignalinos, Utenos, Visagino, Zarasų, Molėtų miestų šventėse buvo organizuojami „Pasakiški piknikai”, kuriuose bibliotekos pristatė edukacinius kiemelius. Šiuose kiemeliuose su vaikais bendravo bibliotekų Vaikų literatūros skyriuose esantys vaidybiniai personažai. Mažieji buvo įtraukiami į siūlomas kūrybines dirbtuves, interaktyvias viktorinas, vizualinius bei garsinius pasakų skaitymus, žaidimus.

Projekto veiklose dalyvavo apie 5000 tikslinei grupei priklausančių asmenų. Projektas įkvėpė bendradarbiavusias bibliotekas dalintis patirtimi, inicijuoti naujas bendras edukacines programas.

Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

LKT_Logotipas