Šiaudinukų gaminimas

,,Aš nupinsiu šiaudinuką“

Užsiėmimą vedė Meno terapijos ir socializacijos instituto „VYTA“ edukatorė, socialinė darbuotoja Rita Klevinskienė.

Viešnia teigė, jog šiaudas – ne tik stiebas, auginantis ir keliantis į saulę duoną, bet ir puiki kūrybinė medžiaga. „Tinkamai paruoštas šiaudas yra gera priemonė, padedanti pamiršti dienos rūpesčius, suteikianti kūrybinio džiaugsmo, lavinanti vaizduotę, ugdanti kantrybę“, – į renginį susirinkusiems senjorų klubo „Pabūkime kartu“ nariams pasakojo R. Klevinskienė.

Edukatorė atskleidė, jog tėra du pagrindiniai šiaudinukų pynimo būdai, tad kūrybinis procesas  nesudėtingas, nereikalaujantis išankstinio pasiruošimo bei meninių sugebėjimų.

Pynimo procese naudojami specialiai paruošti, išlyginti arba nelyginti, rugių arba kviečių šiaudai.

Užsiėmimo metu senjorai sužinojo įdomių dalykų apie šiaudinių sodų reikšmę ir prasmę, išgirdo ir šio amato atsiradimo istoriją bei šiaudų paruošimą darbui.

Atėję su gera nuotaika ir kūrybiniu nusiteikimu, padedami R. Klevinskienės, senjorai išmoko nusipinti paukštuką ar burbuolę bei šiaudus rišant į figūras pasigaminti nedidelį sodą.

Kaip pasakojo senjorė Vitalija, dar būdama maža ji žavėjosi iš šiaudų pintais daiktais, tad šis šiaudinukų pynimo užsiėmimas buvo puiki užimtumo, atsipalaidavimo ir saviraiškos priemonė.

Edukacijos metu savo pačių rankomis sukurtos burbuolės bei sodų elementai nudžiugino ir maloniai nustebino renginio dalyvius. Kiekvienas dalyvis parsinešė namo po šiaudinę puošmeną.

Šis renginys vykdomas pagal bibliotekos projektą „Sveikata – išmintingųjų honoraras“ ir yra dalinai finansuojamas iš Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšų.

Indrė Rapkevičienė,
vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui