Pepės Ilgakojinės šventė Zaraso pakrantėje

Pepės Ilgakojinės šventė Zaraso pakrantėje

Lapkričio 11-17 dienomis Šiaurės ir Baltijos šalyse vykstantys Šiaurės šalių literatūros skaitymai yra projekto „Šiaurės šalių literatūros savaitė“ dalis, skaičiuojanti trečią dešimtmetį. Projekto tikslas yra puoselėti garsinio skaitymo ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją. Skaitymai vyksta įvairioms amžiaus grupėms nustatytu laiku.

Visoms grupėms parenkami skirtingi tekstai. Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitės tema Šventės Šiaurės šalyse siekiama pabrėžti bendruomenės ir draugystės svarbą. Projektą vykdo Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ sąjunga ir Šiaurės šalių ministrų taryba.

Šių metų ikimokyklinio amžiaus ir pradinių klasių vaikams skaitymams buvo pasiūlyta ištrauka iš švedų rašytojos Astridos Lindgren knygos „Pepė Ilgakojinė“ skyriaus „Pepė švenčia gimimo dieną“.

Pirmieji Pepės Ilgakojinės gimtadienio šventėje apsilankė santarviečiai 2-4 klasių mokiniai su mokytojomis Daina ir Svetlana. Svečiai, atskubėję į Zaraso pakrantę ir susėdę ant laiptelių, plazdant žvakių liepsnelėms klausėsi bibliotekininkės pasakojimo apie šventės tikslą ir svarbą, legendinę vaikų rašytoją Astridą Lindgren, jos kūrinį „Pepė Ilgakojinė“ parašytą dar 1945 m. ir išverstą į daugybę pasaulio kalbų. Klausėsi skaitomo kūrinio ištraukų, stebėjosi pramuštgalvės Pepės išdaigomis nesiskiriančiomis nuo jų pačių krečiamų.

Apžiūrėję ir pavartę Astridos Lindgren knygas ir dalindamiesi įspūdžiais Pepės svečiai vėsoką lapkričio rytą šildėsi arbata, vaišinosi tortu – šventė Pepės Ilgakojinės gimtadienį.

Zina Černovienė,
Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukos Yuri Abrahamyan,
Europos Solidarumo korpuso savanorio iš Armėnijos

europos solidarumo korpusas logo