Traukiniu į literatūrinę praeitį

Kelionė į devintą stotį

Bibliotekos Vaikų  literatūros skyriuje sėkmingai įgyvendinamas projektas „Kelionė į devintą stotį“ pakvietė moksleivius į išvvyką literatūriniais prisiminimais.

Spalio 17 d. Žemynos progimnazijos trečiokai vyko į kelionę siauruoju geležinkeliu. Kelionės tikslas buvo prisiminti iš Panevėžio regiono kilusius išeivijos rašytojus ir, pasitelkus knygas bei savo fantaziją, pasistengti juos įkūnyti. Mokiniai bandė įsijausti į skirtingų išeivijos rašytojų „kailį“, diskutavo siekdami atkurti to laiko kontekstą, galimus rašytojų išgyvenimus bei tėvynės ilgesį.

Į simbolinę kelionę mokiniai pasiėmė po tris tėvynę primenančius daiktus. Daugiausia tai buvo šeimos fotografijos ir relikvijos bei lietuviškos knygos. Į rašytojų vaidmenį įsijautę trečiokai rašė ilgesingus prisiminimus. Atsiminimuose mokiniai ilgėjosi artimųjų, šilto bendravimo, Lietuvos gamtos grožio ir lietuviškų valgių.

Išvykos metu, be literatūrinių potyrių, vaikai taip pat turėjo galimybę sudalyvauti siaurojo geležinkelio edukacijose. Įspūdžių iš dienos išvykos į įsivaizduojamąją Kanadą netrūko. Mokiniai grįžo pasisėmę žinių ir jautriai bei asmeniškai prisilietę prie garsių rašytojų likimų.

O projektas „Kelionė į devintą stotį“ tęsiasi ir kvies miesto mokinius toliau domėtis rašytojais, knygomis ir patirti nenuspėjamų nuotykių. 

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

LTK-Logotipas