Projektas „DIAGNOZĖ: POETAS“ Pasvalyje

Projektas

Valdemaro Kukulo atminimui skirtas Kupiškio viešosios bibliotekos projektas „Diagnozė: poetas” tęsia kelionę po Lietuvą – spalio 24 d. pristatytas Pasvalio Petro Vileišio gimnazijoje.

Į modernią ir neseniai atnaujintą salę rinkosi ketvirtokai, kurie jau išvakarėse savo mokytojų buvo supažindinti su kiek neįprastos pamokos tema – Valdemaras Kukulas ir jo kūryba. Iš įrašo skambėjo kupiškėno Algimanto Kriūkos dainos, parašytos V. Kukulo tekstais, gimnazistai ir mokytojai apžiūrinėjo mūsų atsivežtą mobilią parodą, kurioje daug fotografijų, rankraščių faksimilių, kitų dokumentų.

Renginį pradėjusi šios mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, beje kupiškėnė, Regina Grubinskienė sakė, kad Pasvalys V. Kukului nebuvo svetimas: iš Pumpėnų yra kilusi jo mama Janina Jucytė, o ir jis pats pas močiutę praleido ne vieną vaikystės vasarą, prieš penkiolika metų lankėsi gimnazijoje.

Kupiškio kultūros centro jaunimo teatro studijos dalyviai (vadovė Vilija Morkūnaitė) kitaip perskaitė V. Kukulo poeziją ir parodė kompoziciją „Eilėraščio teatras”. Projekto vadovė Lina Matiukaitė pašnekesiui kvietė V. Kukulo lietuvių kalbos ir literatūros mokytoją Genovaitę Vilčinskienę, režisierę V. Morkūnaitę. G. Vilčinskienė prisiminė pirmuosius dvylikamečio berniuko poetinius bandymus ir labai spartų kūrybinį augimą – aštuntokas jau tapo respublikinio jaunųjų filologų konkurso laureatu, o besimokydamas Vilniaus universiteto pirmame kurse išleido knygelę „Augimo nerimas” (1978 m.). Ji pabrėžė, kad Valdemaras labai daug skaitė, domėjosi kitų poetų kūryba, ne pagal amžių buvo subrendęs, turėjo labai gražų balsą, aktyviai dalyvaudavo įvairiuose mokyklos renginiuose. Maloniai nustebino susirinkusius – mintinai paskaičiusi keletą savo auklėtinio mokyklos laikų eilėraščių, parodžiusi jaunojo poeto eilėraščių sąsiuvinius, prirašytus dailiu raštu ir primargintus mokytojos pastabomis.

Režisierė V. Morkūnaitė sakė, kad V. Kukulas buvo bohemos žmogus, bet garbingas ir teisingas, visad tesėdavo duotą žodį, visapusiškai apsiskaitęs, labai geras literatūros kritikas ir eseistas, įdomus pašnekovas įvairiomis temomis – nuo literatūros iki politikos. Nuo studijų Vilniaus universitete poetą pažinojusi L. Matiukaitė prisiminė jo apsilankymus Kupiškyje ir susitikimus su skaitytojais viešojoje bibliotekoje. Pirmą kartą į gimtąjį miestą su žmona Deimante atvažiavęs jis juokavo: „Atvežiau parodyti Kupiškio marčią. Ar priimsit?” Renginio dalyviai pamatė V. Kukulą, išgirdo jo balsą – deja, tik iš vaizdo ir garso įrašų: 2001 m. darytame interviu poetas kalbėjo apie kupiškėnų mentalitetą, paskaitė porą savo eilėraščių.

Projekto komandos kelionė po Lietuvą dar nesibaigė – lapkričio 5 d. apie V. Kukulą kalbėsime ir jo kūrybą skaitysime Rokiškio Juozo Keliuočio viešojoje bibliotekoje. Projekto baigiamasis renginys numatomas lapkričio 28 d. Kupiškio viešojoje bibliotekoje – pakviesime į „Liūdną vakarą”, kurio metu poeto eilėraščius skaitys aktorė Ligita Kondrotaitė.

Lina Matiukaitė
Kraštotyros ir edukacijos skyriaus vedėja

Nuotraukos Gražvilės Tabokienės ir Linos Matiukaitės