Parodos „Kroatų glagolica“ atidarymas

Vaizdas be pavadinimo
Pradžia:2019-10-22 16:00
Pabaiga:2019-11-11 19:00
Vieta:Atrijaus terasa
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Kviečiame į stendinės ir spaudinių parodos „Kroatų glagolica“ atidarymą. Per rašto istoriją pažinkite šį kultūriškai turtingą kraštą. Parodos atidaryme dalyvaus Kroatijos Respublikos ambasadorius J. E. pKrešimir Kedmenec ir jo asistentė Jurga Jozič

Paroda skirta kroatų glagolicai ‒ seniausiai žinomai slavų abėcėlei, kurią IX a. sukūrė Bizantijos vienuolis šventasis Kirilas iš Tesalonikų. Kroatų glagolica, dar vadinama kampuotąja glagolica,‒ seniausias kroatų tautos raštas, jos tapatybės ir kultūros sergėtojas. Seniausi kroatų epigrafiniai paminklai ir tūkstančiai vertingų knygų bei dokumentų puslapių, išrašytų glagolica, liudija apie kroatų kultūros formavimąsi. Kroatijoje glagolica vartota iki XIX a. pradžios.

Ši paroda pristato glagolicos atsiradimo teorijas, jos geografinį paplitimą, epigrafinius paminklus, vertingiausias knygas bei glagolicos atgimimą pastaraisiais dešimtmečiais.

Parodą „Kroatų glagolica“ organizuoja Kroatijos Respublikos ambasada bei Nacionalinė ir universitetinė biblioteka Zagrebe. Parodos autorius Sandi Antonac iš Nacionalinės ir universitetinės bibliotekos Zagrebe.

Paroda veiks iki lapkričio 11 d.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.