Veržlus ir įtaigus Pauliaus Andersson rečitalis

Pauliaus Andersson rečitalis

Vieno ryškiausių Lietuvos jaunųjų pianistų, kylančios muzikos žvaigždės Pauliaus Andersson  rečitalis „Ištakos ir paralelės“  sužavėjo muzikos mylėtojus. Gausiai susirinkusi publika, kurios didelę dalį sudarė profesionalūs muzikai, negailėjo aplodismentų ir šūksnių „bravo“, o koncerto pabaigoje atlikėjas net du  kartus buvo iškviestas bisui.

Charizmatiškasis pianistas parengė naują solinę programą, kurioje skambėjo XX a. pirmos pusės didžiųjų kompozitorių Sergejaus  Rachmaninovo, Nikolajaus Medtnerio, Aleksandro Skriabino kūriniai. Juos pianistas atliko temperamentingai ir dramatiškai. Išgirdome ir mažiau žinomų kompozitorių Jazeps Vitols, Vladimiro Drozdovo (pirmąkart skambančiam Lietuvoje jo opusui atlikti Paulius gavo išskirtinę teisę)  kūrinius  bei visus inspiravusio Frederiko Chopino „Noktiurną“. Pianistas, turįs ypatingą muzikos pajautą, tą sugebėjo perteikti ir klausytojams.

Paulius Andersson, šiuo metu žinias gilinantis Vokietijoje, yra trečios kartos pianistas. Jo mama ir močiutė  – žinomos pianistės, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorės Aleksandra Žvirblytė ir Veronika Vitaitė. Profesorė Veronika Vitaitė šiltai vedė koncertą, pažėrusi ne tik daug įdomių faktų apie kompozitorius, jų kūrybą, bet ir pasidalinusi intriguojančiais prisiminimais iš Pauliaus gyvenimo, jo muzikinės karjeros momentais.

Įspūdinga pianisto koncertų geografija – daugybė Europos šalių, Indonezija, Japonija, JAV. Pasirodymai prestižiniuose festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje. Muzikavimas su žymiais simfoniniais ir kameriniais orkestrais. Sėkmingas dalyvavimas konkursuose (net dešimtyje jų laimėti Grand Prix arba pirmosios vietos). Daug apdovanojimų įvairiuose jaunimo džiazo festivaliuose.

Koncertas vyko įgyvendinant bibliotekos vykdomą projektą „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje“, skirtą Pasaulio lietuvių metams. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LTK_Logotipas1-2

Valdo Somovo nuotraukos