Pasidžiaugta šią vasarą bibliotekose organizuotomis vaikų stovyklomis

Amatai atgyja pasakose

Rugpjūčio 29 dieną Ignalinos viešosios bibliotekos skaityklos salėje šurmuliavo vaikai, suvažiavę iš įvairių rajono vietų pasidžiaugti vasaros stovyklomis, kuriose jie smagiai leido laiką su bibliotekininkėmis ir jauniausiomis savanorėmis.

Stovyklos organizuotos įgyvendinant bibliotekos projektą „Amatai atgyja pasakose“, kurio pagrindinis tikslas – prasmingai  užimti kaimų vaikus, supažindinti juos su krašto tradicijomis, skatinti domėtis vietos amatais. Bibliotekose organizuoti  įvairiausi užsiėmimai lietuvių liaudies pasakų tematika, vaikai kūrė pasakas, dainavo, lipdė iš molio, vėlė vilną, piešė ir vaidino, susitiko su įdomiais žmonėmis. Baigiamojo renginio parodoje visi galėjo pasigrožėti stovyklautojų sukurtais darbeliais.

„Pavydžiu jums, nes  jūs mokate žaisti ir tikite pasakomis…“, – sakė pristatyme dalyvavęs savivaldybės mero pavaduotojas Manfredas Žymantas. Jis džiaugėsi, kad daugiau nei šimtas vaikų galėjo dalyvauti stovyklų veikloje, buvo užimti ir daug ko išmoko bei sužinojo. Vicemeras gyrė bibliotekos veiklą, jos mokėjimą kurti, įgyvendinti vis naujas idėjas ir pasinaudoti visomis galimybėmis. Jis taip pat kalbėjo apie populiarėjančią savanorystę ir linkėjo plėsti šią veiklą.

Mero pavaduotojas kartu su bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Vida Sekoniene įteikė padėkas visiems projekte dirbusiems savanoriams (Elzei, Erikai, Danieliui, Livetai, Godai, Deimantei, Emilijai, Kamilei, Skirmantei, Ernestai, bibliotekos savanorėms Nadiai ir Katiai), taip pat dėkota stovyklų organizavimui paramą suteikusiai rajono įmonei UAB „Legra“.

Vaikų vasaros dienos stovyklos vyko birželio 18 – liepos 5 dienomis Strigailiškio, Ceikinių, Vidiškių, Kazitiškio, Dūkšto ir Didžiasalio bibliotekose. Tai tapo nemažu iššūkiu bibliotekininkėms, nes tokia veikla jos teko užsiimti pirmą kartą. Tačiau į pagalbą atėjo ir su vaikais daug dirbo bei smagiai laiką leido savanoriai. Jauni žmonės išbandė save, įgavo naudingos patirties. Kiekviena stovyklos diena buvo kruopščiai suplanuota, turėjo atskirą temą ir pavadinimą. Prasidėdavo ji linksma mankštele ar žaidimais kieme. Vaikus aplankydavo klounas ir pelėda Paulė. Tris dienas vyko skirtingos edukacijos. Edukaciją nuo avytės iki veltinuko „Vilnos pasaka“ vedė tautodailininkė Marijona Lukaševičienė. Lipdyti iš molio („Pasakų molis“) mokė  keramikė  Jolita Bužinskienė. Tautodailininkė Nerija Daubarė stovyklautojus supažindino su lietuvių liaudies ornamentų (raštų) motyvais, jų kūrimo galimybėmis, paaiškino kokie ornamentai būdingi mūsų kraštui. Vaikai išbandė akvarelės liejimą ir tapymą pirštais.

Edukacijoje „Stebuklingų žolelių arbata“ susipažinta su žolininkystės amatu, degustuotos žolelių arbatos, ieškota vaistingųjų augalų gamtoje, organizuotos viktorinos apie mūsų aplinkoje augančias vaistažoles.  Iš gamtinių medžiagų kurti pasakų personažai.  Žaidimų dieną „Ieškokime pasakų lobių“ stovyklautojai  išbandė stalo ir interaktyvius žaidimus, ieškojo paslėptų lietuvių liaudies pasakų lobių. Paskutinę stovyklų dieną kūrė pasaką, rašė dienoraštį, dalinosi kartu praleisto laiko gražiausiomis akimirkomis.

Buvo prisiminta įdomi pažintinė ekskursija į Lietuvos teminę sodybą „Šlyninkos malūnas“, kur tikras malūnininkas pristatė savo amatą, pasakojo apie duonos kepimą, parodė visus senojo, beveik 300 metų, malūno rakandus. Kiekvienas vaikas išsikepė po savo duonos kepalėlį.

Ypač visiems patiko žaismingas susitikimas ir pasakos be galo kūrimas su profesionaliu menininku Pauliumi Juodišiumi.  Jis vaikus dar kartą nudžiugino ir baigiamajame projekto renginyje. Pagal jų norus ir mintis buvo nupieštas linksmas  stovyklautojas ir čia pat sukurta smagi  stovyklos dainelė.

Parengė Lina Kovalevskienė, tel. (8 386) 52522, el. p. lina.kovalevskiene@ignalina.lt
Projektas parengtas pagal VPS priemonę „Kultūros savitumo išsaugojimas, tradicijų tęstinumas“
Projektas iš dalies finansuojamas iš EŽŪFKP ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų
Projektą remia UAB „Legra“