Panevėžio regiono bibliotekų kvalifikacinis vizitas į Latvijos viešąsias bibliotekas

Ventspilio bibliotekoje

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka rugsėjo 11-12 dienomis organizavo kvalifikacinį vizitą į Latvijos viešąsias bibliotekas. Šiame vizite dalyvavo bibliotekos specialistai kartu su kolegomis iš Anykščių, Biržų, Ignalinos, Kupiškio, Molėtų, Panevėžio,  Pasvalio, Utenos, Zarasų rajonų ir Panevėžio miesto savivaldybių viešųjų bibliotekų.

Vizito tikslas – susipažinti su pasakojimo metodu, kuris Latvijos viešosiose bibliotekose taikomas jau ne vienerius metus. Taip pat pasidomėti Latvijos bibliotekų įdirbiu dalyvaujant 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programoje, numatyti galimybes dėl partnerystės šioje programoje sekančiame finansavimo periode,  pasidalinti patirtimi aptarnaujant neįgaliuosius ir socialinę atskirtį patiriančius lankytojus bei dalyvauti ekskursijose po bibliotekas.

Kelionės metu aplankėme keturias Latvijos viešąsias bibliotekas. Klausėmės išsamių  pranešimų apie bibliotekose vykdomas įvairias veiklas, dalyvavimą tarptautiniuose projektuose, susipažinome, su įvairiais pasakojimo metodais – folkloriniu pasakojimu, pasakojimu per paveikslėlius, pasakojimu su daiktais, susitikome su senjorų pasakotojų klubo dalyviais.

Naujoje Rundalės miesto viešojoje bibliotekoje, tik šį mėnesį atvėrusioje duris lankytojams, mus pasitiko bibliotekos direktorė Aelita Ramane. Šioje bibliotekoje Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė skaitė pranešimą „Socialiai pažeidžiamų žmonių aptarnavimas Panevėžio ir Utenos regionų bibliotekose“, kuriuo Latvijos kolegas supažindino su Panevėžio regiono bibliotekų patirtimi aptarnaujant neįgaliuosius ir  socialinę atskirtį patiriančius lankytojus.

Jelgavos miesto bibliotekoje klausėmės charizmatiškosios bibliotekininkės Baibos Īvāne-Kronberga   pasakojimo apie Jelgavos miestą ir biblioteką.

Naujoje Jūrmalos centrinėje bibliotekoje klausėmės vaikų bibliotekininkės Ingunos Radzinos kuriamų lėlių istorijų, kartu su direktore Sarmīte Brence  gėrėjomės architektūros ir gamtos derme modernioje bibliotekoje. 

Ventspilyje lankėmės  Ventspilio viešosios bibliotekos Parventos skyriuje, kur mus pasitiko bibliotekos vedėja Igeta Gredzena.  Ji papasakojo apie biblioteką, supažindino  su senjorų pasakotojų klubo dalyviais ir pravedė ekskursiją netradicinės architektūros bibliotekos pastate, kuriame nėra laiptų. Biblioteka suprojektuota kaip laivas,  o į viršutinis aukštas pasiekiamas palaipsniui kylančiu taku arba liftu.

Kvalifikacinis vizitas į Latvijos bibliotekas organizuotas iš Kultūros ministerijos finansuotos priemonės, skirtos Panevėžio ir Utenos apskričių savivaldybių viešųjų bibliotekų teikiamų paslaugų prieinamumui negalią turintiems gyventojams plėtoti, lėšų.

LRKM logo