Naujų mokslo metų pradžia mėlynųjų atspaudų dirbtuvėse ir fotografijų parodoje

Cianotipija

Rugsėjo 2-ąją Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos terasoje įvyko antrosios šiais metais cianotipijos atvirukų gamybos dirbtuvės. Kūrybiškai pasitikti naujų mokslo metų pradžią pakvietė Bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Indrė Rukšaitė kartu su naująja Bibliotekos savanore Lina Bliudžiute.

Cianotipija – spausdinimo procesas, atrastas 1842m. Jo rezultatas – šviesiai arba tamsiai mėlynas atspaudas. Ši technika yra vienas iš pirmųjų fotografinio vaizdo gavimo būdų, procesas dar kitaip vadinamas saulės atspaudu, mėlynuoju atspaudu. Atvaizdas gaunamas kuriant objektų šešėlius įjautrintame paviršiuje. Rezultatas – įvairaus tamsumo mėlynas atspaudas (susidarantis pigmentas dar vadinamas Berlyno mėliu) – fotograma. Tai saugus, kūrybiškas ir įdomus procesas, vykstantis šviesioje patalpoje arba lauke, naudojant geležies druskas, akvarelinį popierių, ultravioletinių spindulių šaltinį, vandenį, kitas priemones. 

Atvaizdams išgauti buvo panaudoti augalai ir keletas atrinktų fotografo Izidoriaus Girčio negatyvų. Iš pasirinktų elementų reikėjo sudėlioti norimą kompoziciją, tuomet ją prispausti stiklo rėmeliu ir palaikyti prieš saulę. Po „saulės vonių“ atvirukas išimamas iš po stiklo ir išplaunamas vandenyje – geltonumas nusiplauna ir ant popieriaus išryškėja mėlyni atspalviai. Taip kiekvienas dirbtuvių dalyvis pasigamino vienetinių rankų darbo fotografinių atspaudų.

Cianotipijos – tai įtraukiantis procesas, suteikiantis daug erdvės kūrybiškumui, įdomus bet kokio amžiaus žmonėms. Šio eksperimento metu, naudojant paprastas priemones ir, svarbiausia, paliekant vietos atsitiktinumams bei nenumatytiems efektams, gimsta menas. 

Dirbtuvėms reikalingų priemonių įsigijimą finansavo Anykščių rajono savivaldybė. Šios dirbtuvės yra Anykščių viešosios bibliotekos projekto „Alternatyvių veiklų įvairovė atvirojoje jaunimo erdvėje Anykščiuose“ dalis. 

Dirbtuvių metu Bibliotekoje esančioje atviroje jaunimo erdvėje „Labas“ atidaryta Jono Biliūno gimnaziją baigusios, dabar jau antro kurso studentės Gabijos Matijaškaitės fotografijų paroda „Langai ir atspindžiai“.

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos informacija
Nuotraukos Indrės Rukšaitės