Naujas bibliotekos leidinys – įdomus leidinys ne tik panevėžiečiams

Leidinio „Tarpukario Panevėžys ir panevėžiečiai amžininkų akimis. Atsiminimų rinkinys“ pristatymas

Naujausio bibliotekos leidinio „Tarpukario Panevėžys ir panevėžiečiai amžininkų akimis. Atsiminimų rinkinys“ pristatyme dalyvavęs leidinio sudarytojas Raimundas Klimavičius juokavo,  kad knygas reikia ne sutikinėti, ne pristatinėti, bet skaityti. Tačiau susirinkusieji įsitikino, kad pristatyme galima išgirsti vertingų žinių, kurios leidinį padaro patrauklesnį.

Pristatyme įvairiais aspektais leidinį aptarė jo sudarytojas Raimundas Klimavičius, dailininkė Asta Radvenskienė, buvusi bibliotekos rankraštyno darbuotoja Stasė Mikeliūnienė, bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Audronė Palionienė. Renginį vedė bibliotekos renginių koordinatorė Vida Mikelevičiūtė. Ištraukas iš knygos skaitė aktorius  Evaldas  Stokė.

Antologinis leidinys išleistas minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį ir siekiant visuomenę supažindinti su bibliotekos rankraštyne saugomais mažos apimties atsiminimais. Bibliotekos Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus tyrėjo R. Klimavičiaus teigimu, nors ir nedideli savo apimtimi, šie egodukumentai – įdomūs ir informatyvūs.

Pasak knygos sudarytojo, į leidinį sudėti atsiminimai, kurie parašyti ne siekiant kokios nors naudos ir sensacijų, o su tikslu pasidalinti savo prisiminimais apie gyvenimo kelyje sutiktus žmones, patirtus įvykius, palikusius didžiausią įspūdį. Juos parašė intelektinio darbo atstovai – pedagogai, gydytojai, inžinieriai, mokslo darbuotojai. Kai kurių rašyseną buvo gana sudėtinga iššifruoti, tačiau viskas buvo perskaityta ir be cenzūravimo bei kupiūravimo (nebent labai menko, kai autorius toli nuklysdavo nuo Panevėžio) sudėti į knygą.

Leidinyje pateikiami keturiolikos žmonių, gyvenusių tarpukario Panevėžyje, prisiminimai apie to meto miestą ir jo žmones. Panevėžio gimnazijos, biblioteka, kino teatrai, parduotuvės, cukrainės, draugijos … Vyskupas Kazimieras Paltarokas, bibliotekos direktorė Elžbieta Jodinskaitė, pedagogė Marija Giedraitienė, muzikas Mykolas Karka, kalbininkas Leonas Kuodys ir dar daug kitų daugiau ar mažiau žinomų asmenybių.

„Skaitydami šią knygą jaučiamės tarsi vaikščiodami tarpukario Panevėžio gatvėmis, užsukdami į įvairius pastatus, susipažindami su čia dirbusiais ar gyvenusiais asmenimis, jų veikla, jų būdu, išgirsdami įvairių istorijų. Visai kitaip ima atrodyti miestas, čia gyvenusios asmenybės įgyja naujų bruožų, atrodo visai kitokios, negu įsivaizdavau anksčiau“, – sakė renginio vedėja Vida Mikelevičiūtė, skaitytojus supažindinusi ir su vienu įdomesnių leidinyje pateiktos senosios reklamos pavyzdžių.  

Knyga „Tarpukario Panevėžys ir panevėžiečiai amžininkų akimis. Atsiminimų rinkinys“ – labai stilinga, įdomiai sumaketuota, prabangiai atrodanti. Tekstai gausiai iliustruoti ikonografine medžiaga.

Dailininkė Asta Radvenskienė pasakojo, kaip knyga buvo maketuojama, kaip parinktos spalvos, šriftai. „Knygos dizainas apima ne tik maketavimą, bet ir popieriaus (vidinio ir viršelio) parinkimą, surišimą, net kai kuriuos matmenis“, – sakė dailininkė.

Daug metų bibliotekos rankraštyne dirbusi Stasė Mikeliūnienė pasakojo, kaip buvo sukaupti šie prisiminimai, dalinosi įdomiomis istorijomis apie jų autorius. 

Bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Audronė Palionienė dėkojo žmonėms, dovanojusiems bibliotekai savo ar giminaičių rankraščius, visiems, kurie dalinasi savo prisiminimais ir ragino tą daryti, nes  užrašyti jie įgyja kitą vertę.

Pasak A. Palionienės, daugiausia bibliotekos rengiami krašto kultūros sklaidos projektai yra orientuoti į virtualią erdvę, sukurtas portalas „Panevėžio kraštas virtualiai“, kuriame patalpinta daug prisiminimų.

Leidinys „Tarpukario Panevėžys ir panevėžiečiai amžininkų akimis. Atsiminimų rinkinys“  išleistas įgyvendinant projektą „Panevėžio krašto istorijos ir kultūros atodangos: atsiminimai jungia kartas ir bendruomenes“.

Tiražas 300 egzempliorių, apimtis – 132 puslapiai. Antologinį leidinį galite skaityti ir įsigyti Bitės bibliotekoje. Kaina 13 eurų.

Knygos leidybą parėmė Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LTK_Logotipas1-2