Prieš atveriant rudens duris

Atverk duris vasarai

Nors vasara jau tiesia ranką spalvingam rugsėjui, Vaikų literatūros ir edukacijos skyriuje visą rugpjūtį vis dar šurmuliuoja jaunieji stovyklautojai, aktyviai dalyvavę iniciatyvos „Atverk duris vasarai“ veiklose: garsiniuose knygų skaitymuose, kūrybinėse-edukacinėse dirbtuvėse, robotikos užsiėmimuose.

Pirmąjį mėnesio ketvirtadienį iš knygų gausos pasirinkome skaityti išeivijos rašytojo, anykštėno Stepo Zobarsko apsakymą „Paskutinė medžioklė“, pasakojantį apie Povilo paskutinę medžioklę, kurioje jam gyvybę išgelbsti drąsus šuo. Visi drauge perskaitę kūrinėlį, pasikalbėjome, kaip suprantame, kas tai yra pasiaukojimas, ar patys vardan kito esame linkę kažko svarbaus atsisakyti, kam reikalinga žmogui drąsa… Įkvėpti gražaus pasakojimo vaikai panoro nupiešti šią istoriją ir papuošti rašytojui atminti skirtą literatūros parodą.

Prabėgus savaitei, vaikai vėl nekantravo apsilankyti bibliotekoje – jų laukė jau dešimtasis robotikos užsiėmimas. Kaip jau tapo įprasta, tą dieną daugiausiai rinkosi berniukai, tobulinantys savo konstravimo ir programavimo įgūdžius. Įvairiausių modelių robotukai, kaskart atliekantys vis sudėtingesnes užduotis ir funkcijas, džiugino ne tik mažuosius robotikos entuziastus, bet ir jų tėvelius.

Rugpjūčio 8-osios popietę šaunių mergaičių draugijoje nutarėme skaityti eilėraščius. Ir ne bet kokius, o labai linksmus ir žaismingus! Būtent tokia  yra Mariaus Marcinkevičiaus knyga  „Maži eilėraščiai mažiems”. Skaitėme eiles apie musę, blusą, kiškio ausis,  kiaulių chorą ir pokštaudamos spėliojome, koks nutylėtas žodis labiausiai tiktų pagal rimą. Smagų skaitymą vėliau papildėme žiniomis apie meno techniką – koliažą ir  klijavome iš įvairiaspalvio popieriaus gabalėlių labiausiai patikusių knygelės personažų paveikslėlius.

Bene vienu laukiamiausių iniciatyvos „Atverk duris vasarai“ renginių tapo baigiamasis renginys – šventė, sukvietusi visus dalyvius pasidžiaugti pasiektais rezultatais. Bibliotekininkės dar kartą pakvietė vaikus ir pasibaigus vasaroms atostogoms kuo dažniau apsilankyti bibliotekoje, susirasti ar pasiūlyti įdomių veiklų,  nepamiršti draugystės su knyga, kuri neatsitiktinai lydėjo juos iniciatyvos veiklose, ir  palinkėjo sėkmingų artėjančių mokslo metų. Kiekvienam dalyviui buvo įteiktos padėkos, saldieji prizai, bibliotekos katino Pukio Kutulio užrašų knygelės… Skambant linksmai muzikai, vaikai dar ilgai neskubėjo skirstytis ir gaminosi skirtukus savo pačiai mylimiausiai knygai…

Vaikų literatūros ir edukacijos skyriaus informacija
Nuotraukos Lalezer Varbliauskienės ir Violetos Matelienės