Lietuvos pataisos įstaigos skelbia iniciatyvą „Knyga, išlaisvinanti iš minčių kalėjimo“

INICIATYVA

Lietuvos pataisos įstaigos skelbia iniciatyvą „Knyga, išlaisvinanti iš minčių kalėjimo“, kurios metu kviečiame visuomenę rekomenduoti nuteistiesiems knygas, galinčias padėti keisti požiūrį į gyvenimą.

Susidomėjimą knygomis daugelis nuteistųjų atranda būdami pataisos įstaigose, kur yra įrengtos bibliotekos. Vienos skaitomiausių knygų – detektyvai, pasaulio literatūros klasikos serijos kūriniai, enciklopedijos, psichologinė literatūra.

Atsakingai skaitytojui parinktos knygos veikia kaip biblioterapijos priemonė: padeda analizuoti ir atpažinti savo elgesį, jausmus, išmokti kitaip žvelgti į savo problemas.

Tiems, kurie praeities šešėliuose tiki kitokia ateitimi, svarbu jausti paramą einant pokyčių keliu, todėl laukiame rekomendacijų iš visų, kuriems knygos padeda pažinti save ir pasisemti vidinės stiprybės.

Rekomendacijas kviečiame siųsti iki š.m. rugpjūčio 5 d. el. paštu:  kd.spauda@kaldep.lt arba parašyti nuomonę Kalėjimų departamento Facebook paskyroje.

Lietuvos pataisos įstaigose bausmę šiuo metu atlieka daugiau nei  6 tūkst. nuteistųjų. Kiekvieno jų praeitį ir ateitį lemia pasirinkimai, požiūris į gyvenimą. Tie, kurie nori, ir atlikdami laisvės atėmimo bausmę, turi galimybių keistis. Taikant nuteistųjų pataisos programas bei pozityvaus užimtumo priemones, 80 proc. reabilitacijos sudaro elgesio pataisos programos, psichologinė pagalba, psichoterapija, socialinių įgūdžių lavinimas. Pozityvaus užimtumo skatinimas – viena iš nuteistųjų resocializacijos krypčių.

„Kada nors knygos atėjimas pas žmogų bus prilygintas dieviškosios ugnies pagrobimui – nes kuo gi mes ginamės nuo tamsos ir smurto žvėrių, jei ne knyga, kuo sušildom sugrubusią sielą, kieno, jei ne knygos šviesa mus vedė ir veda pasaulio ir pačių širdies labirintais“. Justinas Marcinkevičius.