Fotomenininkas pakvietė į kelių dešimtmečių fotokelionę

Stasys STASĮ supažindino su legendiniu režisieriumi Juozu Miltiniu

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje įspūdingai ir šiltai atidaryta paroda „Stasys apie STASĮ“. Parodos autorius panevėžietis fotomenininkas Stasys Povilaitis, fotoaparatu užfiksavęs menininko multifunkcionalisto Stasio Eidrigevičiaus viešnages Lietuvoje, sudėliojo fotopasakojimą nuo pirmos pažinties dienos 1989 metais iki knygos „Giedanti gaidžio galva“ išleidimo.

Prieš pat parodos atidarymą prapliupo tikra liūtis, tačiau tai nesutrukdė susirinkti gausiam meno gerbėjų būriui. Parodos kuratorė bibliotekos kultūrinių renginių koordinatorė Vida Mikelevičiūtė sakė, kad šis renginys tarsi įžanga į  liepos 24 dieną būsiantį S. Eidrigevičiaus gimtadienį

Atidarydama  parodą Bitės bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė sveikino susirinkusius svečius,  kvietė juos įdėmiai žiūrėti, klausyti autoriaus ir visą fotografijose užfiksuotą istoriją patirti kartu.

Panevėžio miesto mero pavaduotojas Valdemaras Jakštas pasidžiaugė, kad vienas menininkas garsina kitą menininką. Originalią dovaną parodos autoriui įteikė Panevėžio dailės galerijos, Stasio Eidrigevičiaus menų centro direktorius Egidijus Žukauskas. Menų centro direktoriaus pavaduotoja Rima Maselytė siūlė S. Povilaičiui rašyti dienoraštį ir po to perduoti bibliotekos rankraštynui.

Svečiai kartu su fotomenininku leidosi į improvizuotą virtualią kelionę, aplankydami Lepšių kaimą, kuriame S. Eidrigevičius augo, susipažindami su jo artimaisiais, bičiuliais, sužinodami kiekvienos  fotografijos istoriją. Pasaulinio garso menininkas jau daug metų gyvena Varšuvoje, tačiau jis aktyviai dalyvauja Lietuvos kultūriniame  gyvenime.

Ne vienoje fotografijoje galėjai matyti Stasio Eidrigevičiaus seseris Genutę ir Apoloniją, kurios yra didžiulės brolio meno gerbėjos. Panevėžyje gyvenančios sesės nepraleidžia nė vieno jo paties ar jam skirto renginio savam mieste, stengiasi nuvykti ir į kitus Lietuvos miestus. Atidarant parodą bibliotekoje jos labai įdėmiai žiūrėjo darbus, dalijosi vertingais pastebėjimais.

Svečiai džiaugėsi, kad gražios tradicijos jau prigyja ir pas mus. Diskusijos, įžvalgos, bendravimas su vandens taure rankose. Visada įdomu išgirsti sukūrusio darbus menininko nuomonę iš pirmų lūpų. „Prisipažįstu, kad esu snobas, fotografuoju tik tuos, kurie yra labai garsūs arba jų kūryba man labai patinka“, – sakė S. Povilaitis.

Paroda veiks iki rugpjūčio 6 d.

Fotografijų paroda – renginys iš bibliotekos vykdomo projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje”, skirto Pasaulio lietuvių metams.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LTK Logotipas Panevezio-miesto-savivaldybe logo

Nuotraukos Rūtos Šulskytės