Projektas „Kūrybiniai tridieniai Zarasų viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose“

Projektas

Zarasų viešoji biblioteka kviečia į projekto „Kūrybiniai tridieniai Zarasų viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose“ veiklas jau prasidedančiais gegužės 25 dieną.

Biblioteka dalyvavo Lietuvos kultūros tarybos rengtame Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamų bendruomenių dalyvavimo institucijų veiklose projektų konkurse ir gavo finansavimą. Projektu bus siekiama įtraukti bendruomenės narius, ypač vaikus ir jaunimą į aktyvias kūrybines veiklas, kuriose jie susipažins su vertingiausiais literatūros kūriniais, jų kūrimu, raida. Dalyvaus kūrybinėse dirbtuvėse / laboratorijose, literatūros kūrinio inscenizavime. Turės galimybę atskleisti savo kūrybiškumą, meninius gebėjimus. Projekto veiklas ves menininkai profesionalai, gerai žinomi Lietuvoje ir užsienio šalyse: dailininkė Sigutė Chlebinskaitė, grafikė Rasa Vasilevičiūtė, dailininkė Rūta Mozūraitė, vaikiškų knygų iliustratorė Aušra Kiudulaitė, teatro ir kino aktorė Kristina Mauruševičiūtė, choreografė, šokėja Sigita Mikalauskaitė.

Gegužės 25 dieną, šventėje „Zarasai – tarytum vasara 2019“ vyks kūrybinės dirbtuvės „Knygos atgyja: istorija ir dabartis“. Jose Zarasų miesto vaikai ir jaunimas, jaunos šeimos, kurorto sezono atidarymo šventės svečiai kviečiami dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse / laboratorijose. Menininkė Sigutė Chlebinskaitė pristatys ombro-cinemą, senovinį animacijos būdą, piešinį popieriuje paverčiantį judančiu. Dalyviai naudodami koliažo techniką galės sukurti judančių vaizdų iliustraciją panaudodami ombro-cinemą išradimą. Susipažins su šiuo būdu sukurtomis knygomis, kurių autoriai prancūzų dailininkė Frederigue Bertrand ir čekų dailininkas Dobroslav Foll. Grafikė Rasa Vasilevičiūtė ir dailininkė Rūta Mozūraitė mokys gaminti atspaudą, demonstruos Algirdo Steponavičiaus iliustracijų klišes Vinco Krėvės knygai „Dainavos šalies senų žmonių padavimai“. Algirdas Steponavičius – Lietuvos knygos meno klasikas, jo sukurtos knygos buvo įvertintos prestižinėmis tarptautinėmis premijomis. Knygos „Dainavos šalies senų žmonių padavimai“ iliustracijos priklauso Lietuvos XX amžiaus knygos meno aukso fondui. Šventės dalyviai dalyvaudami atspaudo gaminimo dirbtuvėse susipažins kaip Algirdo Steponavičiaus iliustracijos V. Krėvės knygai „Dainavos šalies senų žmonių padavimai“ tampa atspaudu.

Birželio 3 dieną Salako bibliotekoje vyks kūrybinės dirbtuvės „Lapės ir dramblio draugystė“. Jaunesniojo amžiaus vaikai susipažins su popieriaus koliažo technika, koliažo istorija. Su dailininke Aušra Kiudulaite, knygų „Laimė yra lapė“ ir „Draugystė ant straublio galo“ iliustratore kurs iliustracijas šia technika, jas aptars, pasakos savo kūrinių istorijas.

Birželio 27-29 dienomis vyks literatūros kūrinio inscenizavimo tridienis. Aktorė Kristina Mauruševičiūtė ir choreografė, šokėja Sigita Mikalauskaitė mokys jungti dramos ir judesio elementus. Dalyviai su menininkėmis kurs pagal Didžiojoje Britanijoje tarptautinę šlovę pelniusį Mark Haddon kūrinį „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“. Kviečiame registruotis į šias kūrybines dirbtuves 6-8 klasių moksleivius.

Rugpjūčio 17 dieną, vykstant Zarasų miesto šventei dar sykį zarasiečius ir svečius pakviesime į kūrybines dirbtuves / laboratorijas su menininkais profesionalais.

Projektą remia: Lietuvos kultūros taryba

download

Zina ČERNOVIENĖ, projekto „Kūrybiniai tridieniai Zarasų viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose“ vadovė, Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka