Zarasų kultūros diena bibliotekoje

Zarasų kultūros diena bibliotekoje

Š. m. balandžio 2 dieną bibliotekoje vyko „Zarasų kultūros diena“, kurią organizavo Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka.

Šio renginio proga iš Zarasų atvyko Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė, Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro direktorius Aurimas Gudas, Zarasų krašto muziejaus muziejininkas Vasilijus Trusovas, Dusetų kultūros centro dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas.

Renginys prasidėjo nuo Panevėžio miesto savivaldybės mero pavaduotojo Petro Luomano sveikinimo žodžio, apie įspūdingu kraštovaizdžiu garsėjantį Zarasų kraštą, jo turtingą kultūrą. Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas kvietė panevėžiečius atvykti į Zarasus ne tik pasigrožėti Zarasų miesto kraštovaizdžiu, bet ir dalyvauti kultūriniuose renginiuose. Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė pristatė bibliotekos veiklas, kuriose atsispindėjo vaikams skirtos edukacijos, šiuo metu ypač populiarūs robotikos užsiėmimai. Taip pat renginio dalyvius pakvietė apžiūrėti fotografo Rimanto Bikulčiaus fotografijos parodą ,,Literatūriniai, istoriniai personažai Zarasų viešosios bibliotekos languose“, kurią tik šio renginio dieną buvo galima apžiūrėti bibliotekos Atrijaus terasoje. Direktorė D. Karlienė džiaugėsi, kad Tarptautinę vaikų knygos dieną mini būtent Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje ir palinkėjo malonaus renginio.

Režisierė Gražina Karlaitė pristatė Zarasų viešojoje bibliotekoje veikiantį suaugusiųjų teatrą ,,Juodai balta“, kuris renginio svečiams rodė ištrauką iš Ivano Vyrypajevo pjesės ,,Girti“. Po spektaklio žodį tarė Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro direktorius Aurimas Gudas ir pristatė kultūros centro programą, kurią pradėjo moksleivių atliktos dvejinės sutartinės bei dainuojamosios poezijos kūriniai.

Toliau koncertinę programą tęsė kultūros centro kapela ,,Čir, vir, vyrai“ ir ,,Zarasų mandolininkai“. Kapelos ir grupės vadovas Gintaras Andrijauskas pristatė ir kvietė panevėžiečius š.m. gegužės 10-12 dienomis atvykti į XXVII tradicinį tarptautinį liaudiško muzikavimo festivalį Zarasuose. G. Andrijauskas taip pat pristatė mandolinos instrumentą, kalbėjo, kad būtent Zarasų kraštas garsėja ne tik puikiais šio instrumento muzikantais, bet ir kokybiška šio instrumento gamyba, kuri savo kokybe prilygsta pačiam Stradivarijaus smuikui. ,,Čir, vir, vyrų“ ir ,,Zarasų mandolininkų“ muzikinėje programoje skambėjo maršo, polkos ir netgi havajietiški kūriniai, kurie renginio dalyvius nuteikė puikiai nuotaikai.

Zarasų krašto muziejaus muziejininkas Vasilijus Trusovas renginio svečiams pristatė tautodailininkės Adelės Tumėnienės audinių parodą, kuri viso renginio metu puošė bibliotekos konferencijų salę. Svečius sužavėjo, kad jis kalbėjo skambia rytų aukštaičių tarme.

Zarasų kultūros dieną užbaigė Dusetų kultūros centro dailės galerijos dailininkų Alvydo Stausko, Algirdo Gaižausko, Violetos Gasparaitis, Romualdo Pučeko, Eugenijaus Raugo, Nomedos Saukienės, Ramunės Sladkevičiūtės-Dainienės, Lilianos Žutautienės tapybos darbų parodos atidarymas. Tapytojai džiaugėsi, kad į parodos atidarymą susirinko daug panevėžiečių, dailės mokytojų, kurie atvyko apžiūrėti parodos kartu su mokiniais dar netgi prieš parodos atidarymą. Ši paroda bibliotekos II a. erdvėse veiks iki gegužės 2 d.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos kolektyvas džiaugiasi panevėžiečių susidomėjimu šiuo renginiu ir dėkoja Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorei Danutei Karlienei už sklandų bendradarbiavimą rengiant Zarasų kultūros dieną Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje. Visiems svečiams dėkojame už įteiktas dovanas – knygas, su kuriomis susipažinti galės ir bibliotekos lankytojai.