Vytauto Osvaldo Virkau tapybos darbų paroda iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus fondų

Vytauto Osvaldo Virkau tapybos darbų paroda iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus fondų

Vytauto Osvaldo Virkau tapybos darbų paroda iš Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus fondų, veikianti bibliotekos II a. ekspozicijų erdvėse, – pirmoji iš parodų ciklo Pasaulio lietuvių metams „Lietuvių išeivijos dailė“. Tai išskirtinė galimybė susipažinti su žymaus išeivijos dailininko tapyba.

Šios parodos kuratorė Vida Mikelevičiūtė sakė, kad V. O. Virkau mums geriau žinomas kaip ekslibrisų kūrėjas. Bibliotekos fonduose saugomi 257 dailininko ekslibrisai. Didžiąją jų dalį 2012 m. bibliotekai dovanojo šviesios atminties bibliofilas, kolekcininkas Algirdas Neveravičius. Tai dailininko ir jo sesers Henrietos Virkau-Vepštienės ekslibrisų kolekcija. V. O. Virkau yra sukūręs ekslibrisą specialiai Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai.

„Džiugu, kad Panevėžyje surengta tokia reta paroda. Pirmąkart matau V. O. Virkau tapybą. Darbuose yra multiplikacijos, atsikartojimo elementų, kas būdinga japonų komiksams. Tie atsikartojimai – tam tikras kompozicijos novatoriškumas. Mes įpratę prie aiškios struktūros, o čia gali būti tuščias plotas paveiksle, o detalės apačioje. Yra tuščia erdvė, bet skambanti. Amerika globalizuota šalis ir menininkas renkasi kompoziciją pagal didelio miesto skonį. Tarsi patobulina, ką matė gamtoje. Jo darbuose yra ir žaidimo, ir tragizmo“, – apie parodą kalbėjo skulptorius Alfridas Pajuodis.

V. O. Virkau darbuose menininkas įžvelgė ankstyvosios Kazimiro Malevičiaus mokyklos įtaką ir teigė, kad dabar Panevėžyje yra tapytojų, kurių darbuose jaučiama ši stilistika – pikselių, kvadratų ornamentikos.

Grafikas, tapytojas V. O. Virkau gimė 1930 m. Šiauliuose. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje kartu su tėvais pasitraukė į Vokietiją, po poros metų emigravo į JAV. Čikagos dailės institute baigė grafikos ir tapybos studijas. 1961–1985 m. profesoriavo Džordžo Viljamso dailės koledže, po to vadovavo Dailės katedrai Šiaurės centriniame koledže Napervilyje. Nuo 1970 m. – žurnalo „Metmenys“ meninis redaktorius ir dizaineris. V. O. Virkau mirė 2017 m. Čikagoje, JAV. Ten ir palaidotas.

Dailininkas iliustravo ir apipavidalino apie 50 knygų, sukūrė kelis šimtus ekslibrisų, lakštinės grafikos, tapybos paveikslų, scenovaizdžių. Surengė personalinių parodų JAV, Kanadoje, Lietuvoje.
Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje eksponuojamoje parodoje rodoma 19 tapybos darbų, kuriuos sutiko paskolinti Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus. Jau atidarymas parodė, kad menininko darbai kelia diskusijas, kviečia atidžiai įsižiūrėti, pamąstyti.

Paroda veiks iki kovo 2 d.