AD ASTRA apdovanojimai

„Ad astra“ apdovanojimai
Data:2019-01-23
Laikas:17:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Panevėžio regiono bibliotekų darbuotojų metų nominacijos „Ad astra“ teikimo iškilmėse, kurios vyko Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, buvo įteikti apdovanojimai geriausioms bibliotekininkėms. Laureatės skendo gėlių jūroje ir gražiuose sveikinimuose, o sakydamos padėkos kalbas iš jaudulio braukė ašaras.

„Susirinkome padėkoti žmonėms, kurie puoselėja savo kultūrą, nes šalis be savo žodžio, savo kultūros yra tik vietovė, kurioje gali gyventi bet kas ir bet kaip“, – sakė renginio vedėjas, aktorius, bibliotekos globėjas Gintaras Mikalauskas.

Iškilmių metu nominacijos buvo įteiktos:

  • Panevėžio regiono savivaldybių viešųjų bibliotekų kategorijoje – Linai Matiukaitei, Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kraštotyros ir edukacijos skyriaus vedėjai,
  • Panevėžio regiono savivaldybių viešųjų bibliotekų filialų kategorijoje – Linai Dubauskienei, Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Šiaurinės bibliotekos vedėjai,
  • Panevėžio regiono mokyklų bibliotekų (išskyrus aukštąsias) kategorijoje – Raimondai Budnikienei, Panevėžio „Vyturio“ progimnazijos bibliotekos vedėjai.

Lina Matiukaitė: taip jau nutiko, kad baigusi į universitetą atvažiavau į Kupiškį, dirbu įvairius darbus, tačiau arčiausia širdies – leidiniai, knygos, kraštotyra. Turėjau daug kolegų, savo darbui pasišventusių žmonių, kurių ne vienas dirbo čia visą gyvenimą. Jauniesiems kolegoms linkiu išlaikyti bibliotekų dvasią, nepamiršti vienos svarbiausių jos paskirties – informacijos ir jos sklaidos būdų.

Lina Dubauskienė: maždaug prieš 3 dešimtmečius atėjusi dirbti į biblioteką kaip grūdas įkritau į labai derlingą dirvą, užaugau, pražydau, subrendau, įgyvendinau įvairius kūrybinius sumanymus ir dabar dėkoju bibliotekų bendruomenei, kuri mane užaugino, kolegėms, iš kurių visada sulaukiu patarimų, padrąsinimo, gero žodžio, bibliotekos lankytojams, kurie tiki mumis.

Raimonda Budnikienė: Kiekvienam žmogui svarbus jo darbo įvertinimas . Šis įvertinimas yra ypatingas, nes jis leidžia prisiliesti prie Gabrielės Petkevičaitės-Bitės pasaulio: kilnaus, pasiaukojančio.

Visos trys laureatės fotografavosi su jas sveikinusiais Panevėžio miesto meru Ryčiu Mykolu Račkausku, Kupiškio meru Dainiumi Bardausku, su Bitės bibliotekos direktore Rima Maselyte, su šios bibliotekos globėjais Ramute Skučaite ir Gintaru Mikalausku, su daugybe savo bičiulių, kolegų.

LAUREATES SVEIKINO:

Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas sakė, kad valstybingumo šimtmetis – gera proga prisiminti, kokį svarbų vaidmenį spausdintas žodis suvaidino mūsų šalies kūrimo ir išlikimo kontekste. Smagu, kad ir šiandien biblioteka išlieka nepamainomu kultūros židiniu, kad bibliotekoje dirbantys žmonės eina su laiku, su iššūkiais, geba sudominti paties įvairiausio amžiaus ir interesų lankytojus.

Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas sveikino kupiškėnę Liną Matiukaitę, teigdamas, kad jų mieste jos vardas yra neatsiejamas nuo žodžio biblioteka.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Rima Maselytė: „Puiki pavasarinė šventė, kai žydi sodai, kai norisi šypsotis ir kalbėti apie geriausius. Mus visada žavi kolegų profesionalumas, sukaupta išmintis ir ištikimybė profesijai. Tai įpareigoja skleisti žinią apie žmones, kurie savo gyvenimą, kiekvieną dieną pašvenčia tam, kad skaitytojas ateitų, kad turėtų daugiau žinių, informacijos, teigiamų emocijų, dvasinio peno, kad mūsų regione būtų kuo daugiau kūrybingo jaunimo, kuo daugiau nuotaikingų žmonių, laimingesnio gyvenimo. Šiais metais buvo vykdomi išskirtiniai projektai, surengtos įvairiausios akcijos, skaitymo skatinimo iniciatyvos. Antrą kartą G. Petkevičaitės- Bitės viešoji biblioteka teikia nominaciją „Ad astra“ žmonėms, kurie įkūnija gražiausius G. Petkevičaitės-Bitės gyvenimo principus: dvasinį tobulėjimą, dėmesį ir pagarbą kitiems.

Lietuvos kultūros ministerijos kultūrinės atminties ir paveldo politikos skyriaus vyriausioji specialistė Gražina Lamanauskienė kalbėjo apie pasaulio bibliotekų viziją, apie tai, kad šalies gyventojai bibliotekų paslaugas įvertino, kaip pačias kokybiškiausias ir prieinamiausias.

Apskrities viešųjų bibliotekų asociacijos pirmininkė Rasa Januševičienė: „Smagu, kad jau antrus metus vyksta „Ad astra“ apdovanojimai, kurių dėka pasimato geriausieji žmonės, kurie dirba mažesniuose miestuose ir miesteliuose“.

Aktorė, vertėja, visuomenės veikėja, Gabrielės Petkevičaitės-Bitės medalio „Tarnaukite Lietuvai“ laureatė, Prancūzijos garbės ordino legionierė Karolina Masiulytė-Paliulienė: „Fantastiška ateiti į biblioteką su savo klausimais ir būti knygų, kuriose randasi visi atsakymai, apsuptyje. Laureatėms, ugdančioms ir puoselėjančioms švietėjišką, dvasinį pasaulį, linkiu suprasti skaitytojų poreikius, kurti projektus, kurie skaitytojams padės pasijausti savo miesto bendruomenės nariais“.

Bibliotekos globėja poetė, vertėja, Nacionalinės premijos laureatė Ramutė Skučaitė susirinkusiems kalbėjo apie žodžio ir knygos svarbą, dėkodama bibliotekininkėms, kurios tas knygas saugo, puoselėja, miestų merams, padedantiems bibliotekoms gyvuoti, Karolinai Masiulytei, su kurios vardu asocijuojasi J. Masiulio knygynas.

Lietuvos aklųjų bibliotekai R. Skučaitė ir G. Mikalauskas dovanojo 100 kompaktinių plokštelių „Gaudom Vėjus, ar gerai?“. Šią pjesę parašė Ramutė Skučaitė, o režisavo Gintaras Mikalauskas.

Visus susirinkusius sužavėjo nuostabus klasikinės muzikos duetas „DuA“ – Aurimas Driukas (gitara) ir Agnė Doveikaitė (smuikas).

Virginijos Januševičienės tekstas
Arnualdo Dalindos nuotr.