1923-ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos : Dalyviai ir jų liudijimai

Vaizdas be pavadinimo

Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtosioms metinėms skirta knyga ,,1923-ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos: Dalyviai ir jų liudijimai” atskleidžia vieno svarbiausių XX amžiaus Lietuvos istorijos įvykių užkulisius. Dokumentinį pasakojimą sudaro dvi dalys.

Pirmojoje dalyje skelbiami istorikų įvadais ir komentarais papildyti archyviniai dokumentai – ataskaitos, raportai, netrukus po įvykių rašyti atsiminimai, to meto spaudos publikacijos. Jos atskleidžia įvairias įvykių dalyvių perspektyvas ir parodo Lietuvos kelią į Klaipėdą kaip ne vieną mėnesį trukusią veiksmų ir atoveiksmių raizgalynę. Apie 1923-iųjų peripetijas šioje knygos „1923-ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos. Dalyviai ir jų liudijimai” dalyje liudija karininkai ir diplomatai, žvalgai ir politikai, visuomenininkai ir administracijos pareigūnai, to meto politikos ekspertai bei gandų skleidėjai.

Antrojoje knygos „1923-ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos. Dalyviai ir jų liudijimai” dalyje pateikiama susisteminta informacija, pagrįsta Lietuvos archyviniais dokumentais, apie kiekvieną karinės jėgos, kuri 1923-iųjų pradžioje lėmė Klaipėdos įvykių tėkmę, dalyvį.