„Akys chimeros“: kviečiame į kelionę su Jonu Aisčiu ir Salomėja Nėrimi

Vaizdas be pavadinimo
Data:2023-05-16
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Gegužės 16 d. 17.15 val. Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekos konferencijų salėje pristatomas Sandros Bernotaitės romanas „Akys chimeros“. 

Ši istorinė drama – trečia rašytojos knyga, 2022 m. apdovanota Lazdynų Pelėdos literatūrine premija. Tai gyvas ir vaizdingas pasakojimas, nukeliantis skaitytoją į 1939-ųjų liepos 25 dieną, kai iš Kauno prieplaukos į Gelgaudiškį garlaiviu „Klaipėda“ išjuda jungtinė lenkų ir lietuvių kultūros atstovų grupė, tarp kurių – poetai Jonas Kossu-Aleksandravičius (Aistis) ir Salomėja Nėris. Tikrų istorinių įvykių fone – žaižaruojanti to meto kasdienybė ir sudėtingo likimo rašytojų kompanija.

„Užslėptus tarpukario rašytojų charakterių bruožus gerai ištyrinėjusi autorė kartais ironizuoja ar juos pašiepia, bet visada jaučia jų žmogiškumo ribas, išlaiko mandagų atstumą. Pasitelkus pirmosios nepriklausomybės laikų kalbėseną, sukuriamas įspūdis, kad būtent taip šie literatai ir galėjo diskutuoti. Lietuvoje besilankanti lenkų rašytojų grupė pakviesta diplomatiškai viešnagei, tačiau svečiai gauna daugiau negu tikėjosi ir tikrai ne to, ko tikėjosi. Mums šis jų nuotykis, neeilinis romanas šiuolaikiniame lietuvių literatūros lauke, sukels daug juoko ir šelmiško malonumo skaitant”, – teigia literatūrologė Violeta Kelertienė.

Pristatydama tikrais faktais paremto romano kūrimo istoriją autorė pasakos apie kelionę – nuo pirmosios idėjos, apsilankymų aprašomose vietovėse, istorinio tyrimo iki pirmo ir paskutinio eskizo.

Iki šiol S. Beinortaitė yra išleidusi novelių rinkinį „Gaisras“ (Augustino Griciaus premija už geriausią metų debiutą) ir romaną „Katė, kurios reikėjo“.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.