Aukštaitijos metams – paroda apie šį kraštą garsinančias asmenybes

Vaizdas be pavadinimo
Pradžia:2023-03-20 9:00
Pabaiga:2023-08-01 10:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Bibliotekos I a. ekspozicijų erdvėje veikia nuotraukų, dokumentų ir leidinių paroda „Savo Tėvynę laikyk visu pasauliu“, skirta Aukštaitijos metams paminėti. Parodos partnerės – būrys Panevėžio regiono bibliotekų.

Šiemet sukanka 700 metų nuo Aukštaitijos žemės vardo pagarsinimo Lietuvos valdovo Gedimino ir Didžiojo kunigaikščio tarybos sudarytoje taikos ir prekybos sutartyje su Livonijos ordinu. Būtent 1323 metais Aukštaičių žemės vardas plačiai nuskambėjo Europoje. Aukštaitija – didžiausias Lietuvos etnografinis regionas, kurio raida yra tiesiogiai susijusi su Lietuvos valstybingumo įtvirtinimu. Iš šio regiono yra kilęs Mindaugas, tapęs pirmuoju suvienytos Lietuvos valdovu.   Lietuvos Respublikos Seimas 2023 m. paskelbė Aukštaitijos metais.

Parodoje eksponuojamos fotografijos, dokumentai ir leidiniai pristato Aukštaitijos kraštą garsinančias asmenybes, kurias pasiūlė Panevėžio ir Utenos apskričių viešųjų bibliotekų Krašto kultūros paveldo sklaidos regioninės darbo grupės atstovai. Parodoje pristatoma tik maža dalis iškilių regiono asmenybių, gimusių ir kuriančių Aukštaitijoje arba kurį laiką Aukštaitijoje gyvenusių ir palikusių čia ryškų pėdsaką.

Eksponuojamos nuotraukos, dokumentai ir leidiniai iš Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriuje saugomų asmenų fondų, parodos partnerių – Panevėžio  ir Utenos apskričių viešųjų bibliotekų fondų, privačių asmenų archyvų, portalo limis.lt ir kitų internetinių šaltinių.


Parodos partneriai: Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka, Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka, Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešoji biblioteka, Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešoji biblioteka, Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Visagino viešoji biblioteka.

Veiks iki  rugpjūčio 1 d.

Paroda vyksta bibliotekai įgyvendinant projektą „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje“.

Finansuoja:

LKT_Logotipas