Kaip laimę ir laimingumą suvoki TU?

Algis Mickūnas. Audriaus Balčėčio fotografija
Algis Mickūnas. Audriaus Balčėčio fotografija
Data:2023-03-03
Laikas:14:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

„Apie laimę sukurta daugybė pasakų, nuolat girdime reklaminius pažadus, kaip tapti laimingu, tad dažniausiai galvojame, kad žinome, kas mus gali padėti tapti laimingais. Tačiau ar tikrai tai padeda? Turbūt pirmiausia pastebime, kad neįmanoma gauti laimės tiesiogiai, kaip kokio daikto, ji visada yra susijusi su kažkuo kitu. Vieni galvoja, kad taps laimingi įsigiję butą, kiti, kad radę tikrą meilę, treti, – kažkur nuvykę, dar kiti, – tapę turtingais, ar gavę darbą. Visi galvoja, kad kažkas kitas juos padarys laimingais. Tad laimė dažniausiai yra susiejama su tikslo pasiekimu. Tam tikra prasme galime sakyti, kad be pasiekimų nebūtų ir laimės. Tačiau tuojau iškyla ir klausimas, – ar vien tik tikslo pasiekimas garantuoja laimingumą?“ – taip apie laimę kalba filosofas Algis Mickūnas. O ką apie laimingumą galvojate jūs?

Profesoriaus A. Mickūno filosofijos centras skelbia pirmą Panevėžyje filosofijos konkursą „Laimingas žmogus“ 14–29 metų jaunimui. Laimės ir laimingumo temas jaunuoliai kviečiami interpretuoti įvairiomis formomis, o kovo 3-iąją – susitikti su filosofais prof. dr. Algiu Mickūnu ir dr. Žilvinu Svigariu aptarti interpretacijų ir tiesiog pasikalbėti apie laimę.

Interpretacijų formos:

  • esė, poezija, proza;
  • vaizdo įrašas, teatro ar dailės kūrinys, fotografija;
  • socialinė akcija, iniciatyva;
  • kitas konkurso dalyviui priimtinas būdas.

Prie nerašytinio kūrinio prašome pridėti trumpą paaiškinimą.

Darbų laukiame iki š.m. vasario 24 d. (imtinai) el. paštu edukacijos@pavb.lt Juos vertins abu filosofai – A. Mickūnas, jo mokinys ir kolega Ž. Svigaris. Norite pasikonsultuoti, pasitarti, užduoti klausimų? Jums el. paštu amuali@gmail.com visada pasirengęs atsakyti A. Mickūnas.  

Konkurso „Laimingas žmogus“ apdovanojimų šventė vyks kovo 3 d. 14 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekos konferencijų salėje.

Renginyje vyks diskusija, kas yra laimė/laimingumas, kada laimingas žmogus ir visuomenė, ko reikia, kad jie būtų laimingi, kokie būdai tapti laimingam, ką galime įkainoti, kas yra laimė skirtingose kultūrose ir pan.

Konkurso „Laimingas žmogus“ organizatoriai – A. Mickūno filosofijos centras ir G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka.


Algis Mickūnas – dažnas svečias G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje. Pernai čia pristatė savo knygą „Atsiminimų punktyrai“. Profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centras nuo 2022 m. veikia Pasvalyje.

A. Mickūnas kilęs iš Panevėžio krašto. Gimė 1933 m. Krikliniuose (Pasvalio r.). Studijavo filosofiją Čikagos De Paulio universitete. Dėstė JAV, Vokietijos, Graikijos, Indijos, Japonijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Gvatemalos, Lietuvos, Peru, Prancūzijos, Šveicarijos, Vokietijos ir kitų šalių universitetuose. Tyrinėja fenomenologiją, kosmologiją, socialinę, istorijos, kultūros, politikos filosofiją, filosofinę antropologiją, Rytų ir Vakarų civilizacijas.

Lietuvoje dalyvauja „Santaros-Šviesos“ suvažiavimuose, dėsto aukštosiose mokyklose. Lietuvos mokslų akademijos užsienio narys, Klaipėdos, Vilniaus, M. Romerio universitetų garbės daktaras. 2017 m. Prezidentė Dalia Grybauskaitė A. Mickūnui įteikė ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžių.

Nepraleiskite progos mąstyti apie svarbiausius dalykus su vienu žymiausių pasaulyje filosofu!

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.