„Knygų Kalėdos“ pateiks puikių knygų ir vaikams, ir suaugusiems

Viena ant kitos paskleistos knygos

Bibliotekos lentynos pasipildė naujomis knygomis. Tai „Knygų Kalėdų“ akcijos metu dovanoti leidiniai: 23 vaikiškos knygutės ir 8 knygos suaugusiems.

Šįmet pirmąkart nebuvo sudarytas rekomenduojamų dovanoti knygų sąrašas. Palikta teisė patiems dovanojantiems apsispręsti, ką jie nori dovanoti.

Knygų suaugusiems sąrašas įspūdingas – Siusanna Leonard „Ponia Kiuri ir svajonių galia“, Serchijus Rudenka „Zelenskis“, Vaiva Rykštaitė „Mėlynas namas Havajuose“, Hester Fox „Lopšinė raganoms“Rachel Abbott „Štai kaip viskas prasideda“, Indrės Jonušytės „Bela Blu“ ir „Fabulae spectacula. Pasakos suaugusiesiems“ (su įstabiomis dailininko Nojaus Petrausko iliustracijomis – jo siurrealistiniais paveikslais) bei stulbinančios apimties (572 puslapių) Ingrid Carlberg knyga „Alfredas Nobelis. Jo pasaulis ir premija“. Ši knyga nominuota 2019 m. Švedijos leidėjų asociacijos Augusto premijai Negrožinės literatūros kategorijoje.

Sudėtos į krūvelę knygos

Apie knygą „Alfredas Nobelis. Jo pasaulis ir premija“ britų istorikas Simonas Sebagas Montefiore yra pasakęs: „Nepaprastai įdomus, subtilus ir tiesą atskleidžiantis kūrinys“.

Visuomenę, be abejo, sudomins Serchijaus Rudenkos „Zelenskis“, – pirmoji ir kol kas vienintelė Ukrainos Prezidento biografija. Žinomas Ukrainos žurnalistas ir knygų autorius Serchijus Rudenka pasakoja apie skirtingus Volodymyro Zelenskio gyvenimo etapus, pradedant jo vaikyste Kryvyj Rihe ir baigiant 2022 metų Rusijos ir Ukrainos karu.

Smagu, kad Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos įsteigtos Kazimiero Barėno literatūrinės premijos laureatė (2018) Vaiva Rykštaitė dabar išleido naują puikų romaną „Mėlynas namas Havajuose“. Tai romanas apie namų tvarkymo apsėstą pogimdyvinės depresijos kamuojamą mažų vaikų mamą. Ypatingą vietą romane užima ir pati Havajų sala, daranti poveikį knygos herojei, o jos namas tarsi simbolizuoja ją pačią.

Į krūvą sudėtos dovanotos knygos

„Reikia įsivaizduoti savo svajonių gyvenimą, o tada tą svajonę paversti tikrove“, – teigė žymi mokslininkė Marija Sklodovska-Kiuri.

Biografinėje knygoje „Ponia Kiuri ir svajonių galia“ rašoma apie mokslininkę Mariją Sklodovską-Kiuri, kuri kartu su vyru atrado cheminį elementą radį, yra pirmoji moteris gavusi, Nobelio premiją (1903) ir pirmas žmogus, gavęs dvi Nobelio premijas ir dar skirtingose srityse – chemijos ir fizikos (1911).  Apie ją biografiją parašė rašytoja Susanna Leonard.

Šįkart „Knygų Kalėdose“ ypatingo dėmesio sulaukė mažieji skaitytojai. Bibliotekai dovanotos net 23 vaikiškos knygos, iš kurių tik viena išleista ankstesniais metais – „Lesė grįžta“, jau tapusi klasika ir sulaukusi nepaprasto populiarumo. Tai istorija apie ištikimą šunį, kuris įveikė tūkstančius kilometrų, norėdamas surasti savo mylimus šeimininkus. Biblioteka pirmąkart gavo „Šiltą Švelnukų pasaką“ – gausiai iliustruotą vaikišką knygą, kuri moko gėrio ir taps tikra švente vaikams bei ją skaitantiems jų tėveliams.

Dalis dovanotų knygų šiuo metu tvarkomos ir netrukus pasieks skaitytojus, o nemažą dalį galite rasti bibliotekos fonduose.