Šiaurės šalių literatūros savaitėje – gamtos ir žmogaus santykis

siaures-saliu-savaite

Šiaurės šalių literatūros savaitė – jau beveik tris dešimtmečius vykdomas kultūros projektas, vykstantis tamsiausiu metų laiku – lapkričio 14-20 dienomis. Šios iniciatyvos siekis – puoselėti garsinio skaitymo ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją. Kasmet ši idėja įtraukia vis daugiau dalyvių: dalyvauja miesto mokyklų bibliotekos, darželiai, įvairios bendruomenės. Šiame projekte jau daugiau nei dvidešimt metų dalyvauja ir Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka.

Šiaurės šalių literatūros savaitė vyko penkiuose Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padaliniuose: vaikų literatūros skyrius „Žalioji pelėda“, biblioteka „Židinys“, vaikų biblioteka „Žiburėlis“, Šiaurinė ir Smėlynės bibliotekos. Juose vyko garsiniai skaitymai vaikams „Auštant“. Šiemet Šiaurės šalių literatūros savaitė buvo skirta gamtai, jos grožiui ir santykiui su žmogumi – skaityta Malin Kivelä ir Martin Glaz Serup nuotaikinga ir smagi paveikslėlių knyga „Jei sutiktum lokį“.

Šiaurės šalių literatūros savaitėje dalyvavo ikimokyklinio ir pradinio ugdymo vaikai. Bibliotekose žibant žvakėms ir žibintams į garsinius skaitymus atvykę vaikai pakliuvo į tikrą mišką, kuriame gausu medžių, o šalia palapinės kūrenasi laužas. Pirmiausia, bibliotekos darbuotojos pakvietė jaunuosius renginio dalyvius susipažinti su Šiaurės šalimis, pavadinimais, vėliavomis, jų vieta žemėlapyje ir garsiausiais rašytojais: knygų parodoje mažieji išvydo rašytojos Astridos Lindgren knygas, Hanso Kristiano Anderseno pasakas, Tove Jansson trolių mumių nuotykius ir daugelio kitų rašytojų kūrinius.

Beklausant gamtos garsų, vaikai susipažino su Šiaurės šalių gamta, gyvūnais, išsiaiškino įdomių faktų apie mešką ir išgirdo jos riaumojimą. Tuomet renginio dalyviai iš laikraščio pasigamino kepures, susikūrė laužą ir svarstė, kaip reikėtų pasielgti, jeigu miške netikėtai sutiktų lokį. Visa tai ir dar daugiau vaikai išsiaiškino perskaitę nuotaikingą knygelę „Jei sutiktum lokį“. Po garsinių skaitymų ikimokyklinio amžiaus vaikai piešė lokius ant šviečiančio molberto ir smėlio, gaminosi darbelį „Lokys“, stojo į akistatą su savo baimėmis – jas nulipdė iš modelino ir mokėsi įveikti. Vyresni vaikai diskutavo apie žmogaus ir gamtos santykį, aiškinosi, kodėl svarbu gyventi harmonijoje. Šiaurės šalių literatūros savaitėje apsilankę ketvirtokai iš Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos mokė šokti suomių liaudies šokį Letkį, o teatro trupės „Mažųjų teatras“ nariai atliko meninę inscenizaciją „Kalbantis miškas“. Į garsinius skaitymus atvykę pirmokai iš Panevėžio „Ąžuolo“ progimnazijos išgirdo mokytojos Vilmos Baltrėnienės skaitomą Hanso Kristiano Anderseno pasaką „Lakštingala“. Garsinių skaitymų metu buvo paminėtas ir pirmasis Sven Nordqvist knygelių veikėjo – katino Finduso – gimtadienis!

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus „Žalioji pelėda“ Šiaurės šalių literatūros savaitės įspūdžius kviečiame pamatyti čia.

Tamsiausiu metų laiku vykusi Šiaurės šalių literatūros savaitė bibliotekas pripildė smagaus vaikų klegesio, suteikė naujų patirčių, įdomių žinių ir leido dar kartą įsitikinti, kad gamta – labai svarbi žmogaus dalis.

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka