Miltinio namuose – apie draugystę, laimę ir gyvenimo pamokas

Moteris kalba priešais žmonių auditoriją namų aplinkoje

Juozo Miltinio memorialiniame bute atidaryta paroda „Apie draugystę, laimę ir gyvenimo pamokas“, skirta  Jono Meko 100-mečiui  ir Juozo Miltinio 115-osioms gimimo metinėms.  Parodos atidaryme dalyvavo  Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Jono ir Adolfo Mekų palikimo studijų centro darbuotojas Evaldas Timukas, Jono Meko dukterėčia Ina Mekaitė, Panevėžio miesto savivaldybės tarybos narė Rima Maselytė ir kiti panevėžiečiai, ištikimi Miltinio namų bičiuliai.

Parodą, skirtą dviejų asmenybių bendravimui atskleisti, plačiai ir detaliai pristatė Evaldas Timukas, ypač pabrėždamas Jono Meko asmenybės universalumą, gebėjimą bendrauti ir palaikyti ryšius su įvairiais kultūrinio lauko žmonėmis ir ne tik su jais. Pristatydamas poetą ir kinematografininką Joną Meką ir saugomą jo palikimą, plačiau atskleidė ir kitos kūrybos asmenybės, bičiulio Juozo Miltinio pomėgius, jo daugiabriaunį charakterį, gebėjimą išgvelbti jam svarbius ir reikšmingus dalykus. Ypač tai atsispindi Jonui Mekui rašytuose laiškuose, kurie ir atviri, ir teatrališki bei nevengiantys tiesmukumo. Juose kalbama apie režisieriui reikalingas knygas, pateikiami jų sąrašai ir prašoma atsiųsti knygų prancūzų, anglų kalbomis.

Jonas Mekas į jo laiškus atsakydavo tiesiog siųsdamas knygas, tas, kurios Miltiniui buvo reikalingos, kurių jis prašė. Tose knygose išlikę draugystės paliudijimai – įrašai, dedikacijos, autografai. Šių knygų temos ir turinys taip pat liudija J. Miltinio interesų platumą, gilumą  ir įvairiapusiškumą. Jos atskleidžia tai, ką Mokytojas perteikė savo mokiniams aktoriams, kokiomis temomis su jais kalbėjo, į kokius dalykus skatino gilintis.  

Jautrus, atviras ir įkvepiantis Evaldo Timuko pasakojimas apie iškilios asmenybės gyvenimo vingius, kūrybą paskatino mintimis apie mažiau žinomus, asmeninius įvykius pasidalinti ir dukterėčią Iną Mekaitę. Jos pasakojimai nukėlė į Jono Meko jaunystės dienas, gimtuosius Semeniškius. Šiltais prisiminimais pasidalino apie pirmąjį Jono Meko sugrįžimą į Lietuvą 1971 m.

Panevėžio miesto tarybos narė Rima Maselytė perdavė miesto mero Ryčio Mykolo Račkausko sveikinimus, įteikdama prasmingą atmintį saugojančią dovaną  – albumą „Senasis Panevėžys“, su dr. Zitos Pikelytės tekstais ir atrinktais vaizdais iš Henriko Grinevičiaus fotografijų kolekcijos.

Kviečiame aplankyti parodą ir pamatyti unikalius eksponatus Juozo Miltinio memorialiniame bute (Algirdo g. 54–19).

Paroda veiks iki 2023 kovo 1 d.  

Angelė Mikelinskaitė, Regina Grigaliūnienė
Juozo Miltinio memorialinio buto darbuotojos