Kūrybinės dirbtuvės „Prakalbintos skulptūros“ Zarasų bibliotekoje

zarasai-skualturos-1

Lapkričio 22 dieną Pauliaus Širvio progimnazijos 7 c klasės moksleiviai ir mokytoja Andželika Vitkūnienė dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse „Prakalbintos skulptūros“ su dailininke, rašytoja Ula Šimulynaite. Ar jaunimui yra svarbu skulptūros, ar jos jiems ką nors sako?

Projekto „Aukštaitijos skulptūrų alėja atgimsta virtualiai“ vadovė Jolanta Lementauskienė supažindino su naujai sukurtu produktu – interaktyviu žemėlapiu (https://skulpturualeja.lt), kuriame surinkti vaizdai ir informacija apie dešimt Zarasų ir Utenos rajonų skulptūrų. Skulptūros menas yra viena iš seniausių vaizduojamosios dailės šakų ir tikrai įspūdinga, kad abu rajonai gali pasidžiaugti skulptūros objektų gausa.

Žemėlapį ir skulptūrų paveikslėlius piešė dailininkė, komiksų kūrėja rašytoja Ula Šimulynaitė. Menininkė yra sukūrusi ne vieną komiksų knygą vaikams ir suaugusiems. Komiksas (angl. comic – komiškas) yra tarptautinis žodis, nusakantis pasakojimus iš nuosekliai sudėtų paveikslėlių su trumpais žodiniais tekstais.

Autorė pasakojo, kad šiuolaikiniai komiksai būna įvairių formų ir įvairaus turinio ir pademonstravo nemažai pavyzdžių – jos sukurtą „Vilniaus miesto legendos“, kur vyrauja trumpos komiksų istorijos su tekstukais „burbuliukuose, fotonovelę be jokių tekstų. Juokavo, kad galima kurti kelionių, stebuklų, kvailiojimų, gyvūnų, detektyvų, fantastikos, sporto, kosmoso komiksus – istorinius, romantinius romanus ir kitokius kūrinius – todėl šis žanras labai populiarus visame pasaulyje. Pridūrusi, kad komiksai gali remtis jau sukurtais kūriniais, pakvietė visus kurti skulptūras iš virtualaus žemėlapio, prakalbinant žemėlapyje nupieštas skulptūras komikso stiliumi.

Įdomu buvo stebėti jaunimo kūrybinį darbą. Pagal Ulos Šimulynaitės iš anksto parengtus piešinėlius dalyviai išsirinko jiems patinkančias skulptūras, ir jau parengtuose paruoštukuose jas spalvino, kūrė tekstukus burbuliukuose. Prakalbo Degučių, Salako, Dusetų nepriklausomybės paminklai, paminklai Emilijai Pliaterytei, Juozui Gruodžiui, Zarasų elniažuvė. Skulptūras jaunimas atvaizdavo taip naujoviškai, kad Ula Šimulynaitė, negalėdama apsispręsti, kurių darbų autorius apdovanoti, nusprendė komiksų knygomis „Vilniaus miesto legendos“ apdovanoti visus dirbtuvių dalyvius.

Parengė Jolanta Lementauskienė,
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja
Nuotraukos Inesos Dumbravienės