Skulptoriaus Alfrido Pajuodžio paskaitoje – apie menų įtaką įvairioms sritims

Vyro portretas
Data:2022-09-27
Laikas:18:00
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugsėjo 27 d. 18 val. bibliotekos konferencijų salėje vyks skulptoriaus Alfrido Pajuodžio paskaita „Estetika, vieša erdvė ir jos įtaka miesto ekonomikai, turizmui“.

Paskaitoje menininkas kalbės apie savo patirtis, kurių įgijo kurdamas įvairiose šalyse. Daug metų dalyvaudamas simpoziumuose, bendraudamas su menininkais, A. Pajuodis yra gerai susipažinęs su meno situacija ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiose šalyse, bei su šią sritį reguliuojančiais įstatymais. Jo sukurtos skulptūros puošia Italijos, Austrijos, Čekijos, Belgijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Vokietijos erdves.

Skulptoriui visada buvo įdomi kultūros ir meno padėtis gimtajame mieste, todėl savo paskaitoje jis apžvelgs Panevėžio menų istoriją viešose erdvėse skirtingais istorijos laikotarpiais.   

Dar viena paskaitos tema – architektūros ir kitų menų sintezės problemos Panevėžyje, Lietuvoje ir tarptautiniame kontekste.  Pasak menininko, labai svarbi menų įtaka pradedant landšaftu ir baigiant psichologija. Turėdamas daug žinių šiomis temomis jis savo paskaitoje žada labiausiai koncentruotis į dalykus, susijusius su estetika.

Menų laukas toks platus ir įvairus, kad paskaitoje jis žada paanalizuoti ir dar vieną įdomų rakursą – jų įtaką ekonomikai. Verslas, turizmas turėtų glaudžiai sietis su menų politika.

Pasak paskaitos autoriaus, temos turėtų būti įdomios visiems, kurie neabejingi miesto viešų erdvių estetikai. „Kalbėsiu apie tai, ko žmonės nori, ko ieško, koks jų santykis su menais. Todėl manau, kad paskaitos paklausyti galėtų ir moksleiviai, ir studentai, ir vyresnio amžiaus žmonės“, – sakė menininkas.

Skulptorius Alfridas Pajuodis gimė 1956 m. Panevėžyje. 1975 m. baigė Panevėžio 7-ąją vidurinę mokyklą (dab. Panevėžio J. Miltinio gimnazija), 1982 m. – Valstybinį dailės institutą. 1992–2003 m. vadovavo savo paties įkurtai privačiai meno mokyklai Panevėžyje. VšĮ „Skulptūros centras“ įkūrėjas ir vadovas. Šiuo metu dirba Panevėžio V. Mikalausko menų gimnazijos mokytoju.  Nuo 2002 m. Berlyno dailininkų sąjungos narys. Pelnė LR Kultūros ministerijos Kultūrinės edukacijos premiją (2021).

Leonardave (Panevėžio r.) A. Pajuodis  įkūrė skulptūrų parką „Mėnulio akmuo“ – tai muziejus po atviru dangumi. Parkas pavadinimą gavo nuo didžiausios čia pastatytos skulptūros. Skulptūrų parke vyksta meno simpoziumai, kūrybinio jaunimo stovyklos, parodos, festivaliai. Pasak menininko, dabar tvarkoma parko infrastruktūra, ruošiamasi didelei parodai.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.